Tech Thursday: Kan ik nu wel of niet foto's van mijn kinderen online zetten?

Nu aan het lezen

Waarom je foto’s van je kinderen niet zomaar online wilt zetten

Waarom je foto’s van je kinderen niet zomaar online wilt zetten

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Je hebt net een kind gekregen en wilt natuurlijk allerlei schattige foto’s van je kleintje delen met vrienden, familie en eigenlijk gewoon de hele wereld. Maar hoe verstandig is het om die lieve foto’s op het internet te zetten?

Wat voor soort foto is het?

Of het nu wel of niet verstandig is om een foto van je kind online te plaatsen, heeft onder meer te maken met wat voor soort foto het is. Een handige vuistregel: zou je de foto ook aan een toevallige voorbijganger tonen? Dat ene kiekje van je naakte kind laat je dan misschien liever achterwege.

De reden daarachter is dat we tegenwoordig weten dat er aardig wat pedofielen rondlopen. En die zitten ook op het internet en sociale media, waar jij net die lieve foto van je naakte dreumes in bad hebt geplaatst.

Een pedofiel kan die foto van je sociale media plukken en op een pornografische website plaatsen. Dat schattige kiekje krijgt daardoor direct een andere betekenis. En dat is waarschijnlijk niet wat je wilt. Dus als je al een foto deelt, vraag je dan af hoe die door mensen met hele andere intenties gezien kan worden.

Tech Thursday foto's kinderen

Anonieme profielen

Andere problemen die zich voor kunnen doen met het plaatsen van foto’s van je kinderen, is dat mensen ze van je profiel stelen. Het gebeurt met enige regelmaat dat er nepaccounts aan worden aangemaakt, waar foto’s van anderen op komen te staan. Bijvoorbeeld die van jouw kind.

Hoewel dit misschien niet het einde van de wereld is, kan het wel vervelend zijn. Je weet immers niet wat mensen achter een dergelijk nep- of anoniem account doen op het internet. Misschien schelden ze wel constant mensen de huid vol of bedreigen ze anderen.

Mocht iemand die berichten dan tegenkomen, dan zien ze daarbij dus ook de foto van jouw kind. En dat jouw kind met dat soort gedrag geassocieerd kan worden, is natuurlijk niet prettig.

Insluiten

Op sociale media bestaat bovendien het probleem dat iedereen berichten kan insluiten. Daardoor verschijnt een compleet bericht, inclusief foto, op bijvoorbeeld een (nieuws)website. Je hebt dan geen controle over in welke context zo’n foto geplaatst wordt, wat ook vervelend kan zijn.

Dit is overigens niet illegaal: volgens de wet in Nederland en Europa mag je altijd berichten van sociale media insluiten op je website. Dus mocht een foto van je kind nu opeens bij een bericht over armoede verschijnen – om wat voor reden dan ook – dan is dit compleet legaal.

Natuurlijk wordt de tekst die je bij je foto hebt geplaatst ook meegenomen bij het insluiten, waardoor die kans weer aanzienlijk kleiner is. Bovendien zullen veel media niet snel een willekeurige foto van sociale media insluiten in een bericht, maar liever gaan voor een algemene foto die ze bij een fotobank kunnen kopen. En daar staat jouw kind dan weer niet in.

Is je kind er wel blij mee?

Het allerlaatste wat je wil overwegen, is of je kind wel blij is met al die schattige foto’s online. Het internet heeft namelijk een vervelende eigenschap: het vergeet nooit iets.

Tech Thursday foto's kinderen

Hoewel jij het misschien hilarisch vindt dat je kind onder de pasta zit, vindt het kind in kwestie die foto als hij of zij straks 16 jaar is misschien wel ontzettend gênant. En ook jongeren Googlen elkaar, waarbij dit soort foto’s snel naar boven kunnen komen.

Het is dus goed om eventuele toekomstige ruzies over foto’s te voorkomen, door nu al rekening proberen te houden met wat je kind later wel en niet leuk gaat vinden.

Wat doen anderen er mee?

Het grootste gevaar van foto’s van je kind online plaatsen, is dus wat anderen er mee gaan doen. Misschien wordt de foto wel gestolen en bij een anoniem profiel geplaatst, of erger: op een pedofiele website gezet.

Daarom is het goed om je voor het plaatsen van de foto te bedenken hoe de beelden door anderen gezien kunnen worden. Een foto van je kind in bad? Die wil je misschien alleen in je fysieke fotoalbum plaatsen. Maar een foto van je (volledig aangeklede) kind in de speeltuin is al gemakkelijker zonder veel grote risico’s.

Zorg er wel voor dat er niet al te veel persoonlijke informatie op een foto staat. Staat de naam van een voetbalclub er op? Dan kan iemand gemakkelijk herleiden waar die foto gemaakt is en waar je kind dus op voetbal zit. Iemand kan dan gaan zoeken naar je kind, wat je waarschijnlijk liever niet hebt.

Privacy-instellingen

Om te voorkomen dat ook de foto’s die je wel deelt niet worden gestolen door anderen, is er een simpele maatregel die je kunt nemen om ze beter te beschermen. Veel van de risico’s die ik hiervoor noemde, doen zich namelijk vooral voor als je je foto’s openbaar deelt.

Op sociale media als Facebook en Instagram heb je namelijk de optie om foto’s openbaar te delen, of juist alleen met vrienden. In dat laatste geval zijn ze allereerst niet voor de gehele wereld zichtbaar, maar ook niet door anderen in te sluiten op een website. Daarmee maak je de risico’s dus direct een stuk kleiner. Je instellingen kun je wijzigen via je privacy-instellingen.

Maar het meest verstandige is eigenlijk om gewoon geen foto’s van je kind online te plaatsen. Dan geneer je ze niet en loop je geen kans dat er rare dingen met de foto’s gedaan worden. Als je je foto’s met vrienden en familie wilt delen, is het dus het meest verstandig om een fysiek fotoalbum te maken en ze in levende lijve te laten zien.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.