Global Warning: The Guardian voerde zojuist 24 uur lang actie tegen klimaatsceptici

Nu aan het lezen

#GlobalWarning: The Guardian trekt alles uit de kast in de strijd tegen klimaatverandering

#GlobalWarning: The Guardian trekt alles uit de kast in de strijd tegen klimaatverandering

The Guardian staat bekend om constructieve journalistiek en actiemomenten. Zo probeert de krant ons uit onze ‘filterbubbel’ te halen door op hun – progressieve en ‘linkse’ website – de meest belangrijke artikelen uit de rechts-georiënteerde media te publiceren en komt het met tips als het gaat om persoonlijke en maatschappelijke problemen.

Het aan de kaak stellen van problemen is niet het enige doel van de Britse krant: het neemt ook de verantwoordelijkheid over hoe we dat het beste kunnen doen.

Klimaatsceptici

Met het oog op Trumps inauguratie binnen luttele uren, doet The Guardian nu een gouden greep naar klimaatverbetering. Via een live-blog ‘aan de frontlinie van klimaatverandering’ en met de hashtag #GlobalWarning wordt beschreven hoe stijgende temperaturen diverse regio’s zullen beïnvloeden.

Met quizjes, tips en wetenschappelijke feiten worden lezers aangespoord méér te doen voor het milieu. De reden: ‘klimaatsceptici’ betreden zeer binnenkort het Witte Huis.

Omdat degene die de zetel in the Oval Office bekleedt ook effect heeft op beleidsvorming elders in de wereld, achtte de Britse krant het belangrijk de wereld wakker te schudden. 24 uur lang focust de krant zich op klimaatverandering en de dingen die we allemaal kunnen doen om de planeet te redden.

De krant maakte met behulp van het correspondentennetwerk en eigen verslaggevers verhalen over de situatie in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Noord- en Zuid-Amerika. De laatste uren, deze ochtend aangebroken, ligt Azië onder de loep.

“Wat we hebben gezien terwijl we over de wereld reisden, is dat ongeacht wat klimaatontkenners (ja, ontkenners) zoals Trump zeggen over de wetenschap, het de harde realiteit is dat het op dit moment gebeurt. We vechten niet langer om klimaatverandering te stoppen, maar om een overweldigende catastrofe tegen te houden.”

Constructive journalism

De boodschap van The Guardian is helder: overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en serieuze actie ondernemen. Maar ondertussen moeten wij alles doen wat we kunnen.

Het beste advies dat klimaatactivisten over de hele wereld hadden, is dat we bewust moeten worden van het probleem, we onze opvattingen kenbaar moeten maken aan politici en een klimaatstemmer kunnen en moeten worden.

Praktische tips

Voor nu geeft The Guardian een paar fijne handvaten. De drie belangrijkste adviezen om zelf je steentje bij te dragen aan klimaatverbetering:

  1. Eet minder vlees. En dan met name producten gemaakt van koe en schaap. Een veganistisch dieet maakt zo’n 20 procent verschil in je CO2-uitstoot, maar simpelweg het skippen van rundvlees maakt al een heel groot verschil.
  2. Daarnaast zijn je vakanties naar verre oorden met het vliegtuig een zeer grote bedreiging voor de temperatuur op aarde. Treinen zijn een milieuvriendelijker alternatief.
  3. Met name in de winter is isolatie een big issue: slecht geïsoleerde huizen, vereisen grote hoeveelheden warmte. Naast dat het geld kost, is het ook slecht voor de wereld. Investeren in een degelijke isolatie, is een investering die zich later (letterlijk en figuurlijk) uitbetaald.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.