Dankzij deze 5 tips kun je na je vakantie weer efficiënt aan de slag

Nu aan het lezen

Dankzij deze 5 tips kun je na je vakantie weer ontspannen en efficiënt aan de slag

Dankzij deze 5 tips kun je na je vakantie weer ontspannen en efficiënt aan de slag

De vakantie zit erop en je moet weer aan het werk. Los van het feit dat je natuurlijk even met je collega’s bij moet praten over je vakantie-avonturen, is de truc vooral om ontspannen en toch productief te beginnen weer aan de slag te gaan. Dat is niet altijd makkelijk, als je een ontplofte mailbox hebt of je lichaam nog aan het bekomen is van een jetlag.

Een redacteur van Inc. verzamelde daarom een heleboel tips van zakenmensen en ondernemers. Hoe zorgen zij er voor dat ze na hun vakantie weer productief aan de slag gaan? Ik heb de 5 belangrijkste tips voor je uitgekozen!

1. Begin weer met werken op woensdag en donderdag

Bijna iedereen kiest ervoor om op maandag weer aan de slag te gaan. Een verse nieuwe werkweek, een beter moment is er toch niet om weer te beginnen? Fout! Als je op woensdag of donderdag start, dan begin je met een korte werkweek om er weer even in te komen en heb je daarna alweer weekend, waardoor je iets meer in een overgangsperiode zit.

Sowieso is het niet handig om meteen de dag nadat je thuis bent gekomen weer aan het werk te gaan. Dus: kom je in het weekend terug van je vakantiestemming? Neem nog even de maandag en de dinsdag om thuis alles op te ruimen, de was te doen en nog even na te genieten van je vakantie. Stort je pas in de tweede helft van de week weer op je werk!

N84SXVSSUP

2. Bereid je eerste werkdag de dag ervoor al voor

Het is belangrijk om alles alweer op een rijtje te hebben voor je weer aan de slag gaat. Dus maak voor jezelf de dag daarvoor (meestal zondag, maar als je tip 1 hebt gevolgd dinsdag of woensdag) een lijstje met wat je in je eerste werkweek na je vakantie wilt doen en bereiken. Het helpt je om er meteen lekker in te komen en ook na de eerste week meteen het gevoel te hebben dat je dingen voor elkaar hebt gekregen.

3. Laat je bijpraten in een minuut

Voor je je computer inlogt en je mailbox opent, is het verstandig om je even te laten bijpraten door je collega’s. Wat is er gebeurd terwijl je weg was, dat je echt moet weten? Een tip daarbij is om dit zelfs te klokken en je collega’s of managers een minuut per persoon te geven om je bij te praten. “Als niet in 60 seconden kan worden gezegd, is het gewoon niet belangrijk”, zo is de redenatie.

 

4. Ga slim om je e-mail

Na je vakantie is misschien wel hét moment dat je hoopt dat e-mail nooit was uitgevonden. Honderden ongelezen e-mails wachten op je in je inbox. Eigenlijk heb je daarbij twee opties: de meest rigoureuze is ze gewoon allemaal verwijderen. Als het echt belangrijk is, dan mailen mensen je vanzelf nog een keer!

Durf je het niet aan om je mails te verwijderen, lees ze dan in omgekeerd chronologische volgorde. Oftewel: lees eerste de nieuwste en ga dan terug in de tijd. De meest recente e-mails brengen je immers op de hoogte van wat dan speelt en belangrijk is. Hoe ouder de mail, hoe minder relevant het vaak nog is. Misschien durf je het zelfs wel aan om op een gegeven moment te stoppen en de resterende oude mails alsnog te verwijderen.

5. Focus je op een groot project

Als je wilt zorgen dat je meteen weer op stoom komt, dan kun je beter niet te veel tijd besteden aan het bijwerken zelf. Dus weg bij die mailbox en geen lange bijpraatsessies met je collega’s, zoals ik hierboven al had besproken. Je kunt beter zorgen dat je al voor je vakantie de start van een groot nieuw project inplant. De beste manier om er weer in te komen, is namelijk door je gewoon weer onder te dompelen in je werk. Een nieuw project zorgt daarbij ook voor een frisse uitdaging.

Er zijn zelfs mensen die bewust kiezen voor een project dat buiten hun eigen comfort zone of expertise ligt. Na je vakantie sta je meer open voor nieuwe ideeën en inzichten en ben je misschien zelfs wel creatiever, is de gedachte.

SWRREC0K3A

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.