Transgender politicus wint zetel in Filipijns parlement

Nu aan het lezen

Transgender politicus wint zetel in Filipijns parlement

Transgender politicus wint zetel in Filipijns parlement

In de overwegend katholieke Filipijnen heeft voor het eerst een transgender een zetel veroverd in het parlement. Geraldine Roman viert daarmee naast een politieke overwinning, ook een van hypocrisie, haat en discriminatie, aldus The Guardian.

Na haar historische overwinning maandag, wordt Roman massaal bejubeld door de lokale LHBT gemeenschap als een bron van hoop. Niet gek: het land wordt gedomineerd door een kerk waardoor scheiding, abortus en homohuwelijken verboden zijn.

Liefde

“Haat en discriminatie hebben deze verkiezingen niet gewonnen. Wat overwon was liefde, acceptatie en respect”, dat zei Roman na haar overwinning in het congres waarmee ze de provincie Bataan zal vertegenwoordigen.

Ze gaat daarmee haar moeder achterna en de rest van haar familie die al drie generaties lang werkzaam is in de politiek. Haar moeder moest zich terugtrekken nadat ze het maximum van drie termijnen had vervuld.

Moeilijkheden

In eerste instantie kon niemand het politieke stokje overnemen toen ook Romans vader overleed, maar met de verrassende uitkomst van de verkiezingen komt daar toch verandering in.

Een van de grootste redenen waarom Roman zich beschikbaar stelde is precies de moeilijkheden waar zij zelf mee kampt. Ze kijkt er naar uit een wetgever te zijn zodat ze critici die haar niet serieus namen kan verwerpen.

“Ik ben opgetogen; heel heel erg blij. En ik heb veel zin om aan het werk te gaan. Ik begrijp dat het lastig gaat worden omdat het stereotype van LGBT mensen is dat we frivool zijn en niks substantieels te zeggen hebben. Ik ga het tegendeel bewijzen”, aldus Roman.

Wet

In 2001 werd een wet goedgekeurd waardoor het onmogelijk is voor Filipijnen om hun naam en geslacht te veranderen. Roman wilt meer anti-discriminatie maatregelen waardoor gelijkheid op werk, scholen en overheidsinstanties wordt gegarandeerd.

Ondanks de focus op haar geslacht, heeft Roman gezegd dat haar focus ligt op het helpen van mensen van Bataan en arme studenten in het hele land aan een beurs te helpen.

“Gelijkheid heeft alleen betrekking op geslachten maar ook de sociaal-economische status. Het zou niet moeten uitmaken of je rijk of arm bent. Of je hebt gestudeerd of niet, mensen moeten altijd dezelfde mogelijkheden hebben. Ik ga dus voorbij het geslacht om meer problemen aan de kaak te stellen.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.