National Geographic maakt themanummer over transgenders

Nu aan het lezen

National Geographic maakt indrukwekkend themanummer over transgenders

National Geographic maakt indrukwekkend themanummer over transgenders

Weet je al of het een jongen of een meisje wordt? Of een transgender?

National Geographic maakte een themanummer over het verschuivende genderlandschap. Met Avery (9) uit Missouri (Kansas), een stoer transgendermeisje op de cover. Ze werd geboren als jongen, maar op haar vijfde besloot ze al als meisje verder te gaan. “Wat ik leuk vind aan een meisje zijn? Alles!”, zegt ze in het blad. “En het leukste is dat ik niet meer hoef te doen alsof ik een jongen ben.”

Inhoud

Ooit was het simpel. Bij je geboorte kreeg je een stempel: je bent een jongen of een meisje. Maar tegenwoordig doet deze tweedeling niet meer altijd recht aan de realiteit. Wat betekent het eigenlijk om een jongen, meisje of transgender te zijn? Is die tweedeling niet eigenlijk een soort schaal, waar je niet per se het een of het ander hoeft te voelen?

De laatste jaren komen er steeds meer genders bij. Op Facebook bijvoorbeeld kun je al kiezen uit meer dan vijftig verschillende termen om je eigen geslacht te beschrijven: mannelijk, vrouwelijk, transgender en tientallen anderen.

In dit themanummer wordt hier aandacht aan besteed. Hoofdredactrice Susan Goldberg: “We wilden graag onderzoeken hoe dit onderwerp wereldwijd wordt bekeken om meer inzicht te krijgen in het onderwerp en onze lezers het ‘genderspectrum’ beter te laten begrijpen”, vertelt ze in een interview met NBC News.

Het blad bevat veel verschillende verhalen. Denk aan onderzoeken naar traditionele rolverdelingen en welke rituelen die bij mannen/vrouwen horen, maar ook interviews met mensen die zich niet kunnen vinden in deze standaardbeelden. Het blad heeft voor dit themanummer met meer dan honderd jongens en meisjes wereldwijd gesproken.

“Kinderen en tieners observeren de wereld zonder veel sociale controle. Daardoor zijn ze betrouwbare bronnen. Ze vertellen je wat ze denken, en dat is een werkelijke reflectie op de maatschappij. Zo wilden we proberen te begrijpen wat zij denken dat de beperkingen op basis van je geslacht. Bij volwassenen is het moeilijker om eerlijkere, openhartigere antwoorden te krijgen”, aldus Goldberg.

De kinderen die ze spraken werden gefilmd en dat leverde onderstaand filmpje op.

Reacties

De cover werd al eerder geplaatst. En daar kwamen al vele uiteenlopende reacties op. Sommigen vinden het een ‘historisch moment’ en ‘moedig’. Anderen hebben hun bedenkingen bij het jonge meisje op de cover. Want, “kan een kind op deze leeftijd wel weten waar het over praat?” “Is het niet gewoon een fase?” En “Wie weet denkt ze er in de puberteit weer anders over.” Er wordt zelfs gesproken over ‘child abuse’.

 

 

National Geographic kreeg alle kritiek natuurlijk ook mee. Daarom schreef Goldberg een stuk met uitleg. Hierin geeft ze onder andere aan: “Toen we met Avery in gesprek gingen, werd ons duidelijk dat ze heel goed wist waar ze het over had.”

Ben je nieuwsgierig geworden? Het tijdschrift is vanaf vandaag overal verkrijgbaar. Online bestellen kan op natgeoshop.nl

Andere iconische transgendermomenten kun je hier bekijken.

Nena is 21 jaar en studeert Journalistiek in Tilburg. Ze houdt zich graag bezig met schrijven, film en fotografie. Mensen denken vaak dat ze aan het dromen is, maar in werkelijkheid bedenkt ze dan geniale creatieve producten. Of wat ze gaat eten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.