Ben jij een twijfelaar? Dit is hoe je makkelijker keuzes maakt - Vance

Nu aan het lezen

Ben jij een twijfelaar? Dit is hoe je makkelijker keuzes maakt

Ben jij een twijfelaar? Dit is hoe je makkelijker keuzes maakt

Het leven is gevuld met moeilijke keuzes. Wel of niet een extra broek kopen? Spaghetti of rijst vanavond? Rechten of psychologie? Kiezen is misschien wel een van de moeilijkste dingen die je elke dag moet doen. Althans, dat geldt voor mensen als ik, die elke dag dwalen in een doolhof aan mogelijkheden.

Distantieer jezelf

Om te voorkomen dat je te lang in je warrige twijfels blijft hangen, helpt de wetenschap je een handje mee. Wetenschappers Igor Grossmann en Ethan Kross ontdekten één makkelijke truc die je kan helpen met het maken van beslissingen. De oplossing? Doe alsof je het besluit voor een vriend maakt.

We geven dagelijks de meest wijze adviezen door aan onze vrienden, collega’s en familie maar als het op onszelf neer komt, gaat het faliekant mis. Het wordt tijd dat jij eens naar je eigen advies gaat luisteren. In de wetenschap wordt het ook wel zelf-distantiëren genoemd. Je verwijdert jezelf volledig uit een situatie, waardoor je sneller een goed oordeel kunt vellen.

Het onderzoek

Grossmann en zijn team onderzochten 100 deelnemers die elk in een lange relatie zaten. De ene helft van de groep werd gevraagd zich voor te stellen dat hun partner vreemd ging, terwijl de andere helft zich voor moest stellen dat een vriend(in) was bedrogen. Hierna moesten alle deelnemers een vragenlijst invullen. Hier werd hun vermogen tot logisch redeneren op de proef gesteld. Logisch redeneren zorgt er vaak voor dat je meerdere perspectieven inneemt of tot een compromis wilt komen.

De resultaten liegen niet. De groep die zich de situatie van een vriend(in) moest inbeelden was veel beter in het beoordelen van de situatie. De deelnemers konden duidelijker redeneren wat een goed besluit zou zijn dan de groep die zichzelf voorstelde als de bedrogene.

Het onderzoek gaat weliswaar over relaties en vreemdgaan, de uitkomst is ook toe te passen in andere situaties. Kan je niet kiezen tussen twee banen? Of weet je niet zeker of je met je studie moet stoppen of niet? Haal jezelf uit de situatie en beeld je in dat je een vriend(in) advies moet geven over een keuze. Het zal je verbazen hoe ver je kunt komen met je eigen wijsheid en vermogen tot redeneren.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.