Uitslapen in het weekend is dus wél gezond voor je

Nu aan het lezen

Uitslapen in het weekend is dus wél gezond voor je

Uitslapen in het weekend is dus wél gezond voor je

Wetenschappers betwisten al jaren of je slaap kunt inhalen. Ter compensatie voor een gebroken nacht of bij chronisch slaaptekort. Het leek er lang op dat je alleen een optimale slaap kunt bereiken door elke nacht keurig de 7 tot 9 uur aan te tikken. Een weekendje uitslapen, zou je daar verder niet bij helpen.

Nieuw onderzoek zegt iets anders. Hieruit blijkt dat bijtanken in het weekend wel degelijk je slaaptekort van die week kan verhelpen. Het is al lang duidelijk hoe belangrijk een goede nachtrust voor ons is. Een gebrek eraan kan leiden tot serieuze gezondheidsklachten van depressie en angsten tot hartproblemen of gewichtstoename.

Levenskwaliteit

Onderzoekers hebben nu voor het eerst ingezoomd op wat er gebeurt in de tijdsspanne waar. En het blijkt dat uitslapen in weekend wel degelijk van hulp kan zijn slaapgebrek te verhelpen, zelfs om een vroege dood te voorkomen.

Het Zweedse onderzoek werd uitgevoerd onder 43.000 mensen. Hieruit bleek dat mensen die regelmatig vijf uur per nacht of minder sliepen grotere kans hadden om dood te gaan – de waarschijnlijkheid hiervan tijdens de onderzoeksperiode – dan in vergelijking met de mensen die regelmatig zeven uur per nacht maakten. Mensen die teveel sliepen – regelmatig 8 uur of langer – hadden ook een grotere kans eerder dood te gaan.

Maar wanneer de korte slapers uitsliepen in de weekenden, verschilden hun sterftecijfers niet met die van de consistente 7-uur slapers. Dit gold alleen voor mensen onder de 65: het sterftecijfer verschil verdween bij mensen die ouder waren.

Excuus

Hoofdonderzoeker Torbjorn Åkerstedt heeft veel onderzoek gedaan naar slaap maar zegt dat dit onderzoek zijn aandacht heeft gevat. Hij zegt tegen CNN dat hij denkt dat veel mensen zich kunnen herkennen in korte nachten doordeweeks en op z’n minst een excuus willen hebben voor uitslapen in onze vrije dagen. “Misschien geeft het idee dat je verloren slaap kunt compenseren, hoop en het idee dat deze gewoonte op de een of andere manier goed voor hen is.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.