Je uitstelgedrag oplossen met behulp van je emoties

Nu aan het lezen

Je uitstelgedrag oplossen met behulp van je emoties

Je uitstelgedrag oplossen met behulp van je emoties

Uitstelgedrag is mijn middle name, althans: als ik iets moet doen waar ik tegenop zit. Middagdutjes zijn simpelweg een must nu je energielevel ergens beneden waterpeil ligt en er zijn nog zo veel klusjes te doen en series te bekijken.

Uitstelgedrag is een pain the ass voor mensen die tegelijkertijd ambitieus zijn en willen functioneren zonder per minuut af te vragen wat er mis met hen is.

Emoties

Voor iemand die dagelijks literatuur (online) afstruint voor de beste tips om to-do lijsten tot een minimum te beperken, is het volgende best een eyeopener. Het rationeel beseffen dat je werk gedaan moet krijgen, is simpelweg niet genoeg.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de voornaamste reden waarom je iets gedaan krijgt, je emotionele wil is. Je gevoel dus, en dan het liefst een beetje een ‘blije’ emotie.

Optimisme

Emoties en een positieve instelling over datgene wat je wilt bereiken, zijn een essentieel onderdeel van het uitvoeren van een plan.

Maar hoe wordt je optimistisch als je alles behalve blij wordt van rekeningen betalen, een spannende presentatie voorbereiden of het schoonmaken van je ranzige afvoerputje?

Dan hou je je voortgang in de gaten én vier je de obstakels die je tot nu toe hebt overwonnen, aldus Teresa Amabile, professor aan Harvard. Niets is een grotere motivator, dan het in de gaten houden van je voortgang. Babysteps dus, maar wel vooruit.

Beloon jezelf

Des te groter de beloning voor je werk, des te meer motivatie je voelt om aan de slag te gaan. Er staat immers veel op het spel. Voel je niet de druk dat iets móet slagen? Zorg er dan voor dat de situatie riskant wordt als je je taak niet afvinkt van je to-do list.

Een vriend 100,- euro geven en het pas terugkrijgen bij voltooiing is één manier. Wedden dat je doorzet?

Groepsdruk

Een beetje groepsdruk is oké en misschien wel de beste tip waardoor je bevlogen en wel aan de slag gaat. Omring jezelf met leeftijdsgenoten of collega’s die wél hard aan de slag gaan.

Als je enige huisgenoot je kat is en vandaag die ene mail eruit moet, kan je beter tijdelijk naar een ongezellige maar zakelijke omgeving verkassen. Een flexwerkplek waar werk echt werk is en Netflix zorgt voor een opgeheven wenkbrauw.

Geloof!

In een notendop is het recept voor vlekkeloos werken je te omringen met alles wat positieve emoties triggert: wees positief, geef jezelf een beloning en omring jezelf met hardwerkende, gepassioneerde mensen.

Zelfs al is bovenstaande een placebo: als je gelooft dat bovenstaande werkt, heb je het grootste deel van je werk al gedaan.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.