Snackfriday: De ultieme comfortfoods voor je vrijdagmiddag borrel (of een avondje Netflixen op de bank)

Nu aan het lezen

Snackfriday: De 5 ultieme comfortfoods voor je vrijdagborrel (of een avondje Netflixen op de bank)

Snackfriday: De 5 ultieme comfortfoods voor je vrijdagborrel (of een avondje Netflixen op de bank)

Friyay is de officieuze naam van deze glorieuze laatste dag van de werkweek. Tijd voor alles behalve werk. Goed, het is voor de meeste van ons niet het laatste werkmoment voordat de maandagmorgen aanbreekt, maar ontspanning en lekker eten is ook belangrijk.

Mocht je nu, net als ik, het weekend inluiden onder het gezelschap van een drankje, weet dan dat goede bodem heel belangrijk is. Afhankelijk van de vloeistoffen die vloeien – zwaar bier vraagt om wat vettigs, maar weinig koolhydraatrijk eten, in tegenstelling tot een frisse witte wijn – maakte ik een selectie waarmee je zonder zorgen de avond kan voorzetten. In de kroeg, of onder een dekentje.

1. Het Broodje Genot

Een hotdog is in de Nederlandse keuken het meest onderschatte gerecht ooit. De worst is niet zacht, maar hoort te knakken. En zuurkool is geen optie, maar een must. Gebakken uitjes, mosterd en een zachte bun maken het geheel tot een waanzinnig collectief.

Kan je je voorstellen hoe snel je dit naar binnen werkt op vrijdagmiddag? Ik ben al bezig. Overigens is deze snack overal te krijgen. Dus hup, sans gêne, naar de dichtstbijzijnde hotdogkraam.

2. Homemade burger

Er is weinig waar mijn hartje sneller van gaat kloppen dan Sinterklaas, een zak cadeautjes en een spinnende kat, maar de hamburger wint het. Na een lange werkweek die (met vallen en opstaan) gezond is doorgekomen, is daar vrijdag. Het moment om al dan niet met een vleesvervanger glorieus te zondigen.

En hoezo ‘zondigen’; koolhydraatloos eten is inmiddels vrij 2016 en op iedere straathoek is bijna wel een ambachtelijke variant te vinden. Daarnaast hap niets zo lekker weg als een te grote stapel gracious goodness. Vrijdag Burgerdag heeft het helemaal begrepen: elke vrijdag, de lekkerste recepten. Huisgemaakt (en anders alleen waard om naar te kijken voordat je naar de snackbar rent). Wat dacht je van de Last Christmas Burger? Mariah Carey zal verstommen tot stilte na één hap.

3. Sweet sweet zoete aardappel

Smeuïg, of misschien het Engelse ‘Goeey’ is de beste uitdrukking bij deze stamppot. Zacht, smaakvol, gezond en vooral: warm. Zowel de oranje kleur als de tropische toevoegingen aan deze stamppot (mango! rucola! feta! zongedroogde tomaatjes!) maken van je friyay-dinner een eenvoudig, maar vrolijk gebeuren.

Met neme een zak zoete aardappels, een pan met water, feta, gedroogde zontomaatjes en stukjes mango en gaat aan de slag. Kook de aardappels (geschild) en giet ze af. Stamp fijn en meng het met de overige ingrediënten. Een toef rucola, peper en zout maken het geheel af. Waarna je rustig verder kan gaan met je eveneens gezonde glas wijn, één per dag mag, toch?

4. Pizza baby

Als pizzabakker ben ik alles behalve objectief, maar kom op: wie lust er nu géén flinterdunne bodem met heerlijk, vers beleg? Less is more, in het geval van deze Italiaanse traktatie. Echt. Al sta je nu met een knorrende maag en ogen zo groot als je bord bij je favo Italiaan: blijf af van de drukbelegde varianten en ga liever voor een simpel exemplaar. Een Margherita, of Napolitana.

Vooraf een salade of achteraf een espresso met cantuccini zorgen dat je vol genoeg zit (als die speciaalbiertjes de trick niet deden).

5. Een roast

Voor je nu dit artikel wegklikt bij angst voor een ingewikkeld gerecht: oefenen voor het kerstdiner is echt niet stom. Een roast, zo’n fijn ovengebraad, is zelfs eenvoudig. Echt: de oven doet het werk voor je. Wel kost het tijd: een beenham moet je om het kwartier draaien en bedruipen. En wat dacht je van een rollade? Geen stress, de resterende tijd gebruik je om alvast te borrelen en te bedenken of aardappel gratin nu wél of niet erbij past.

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.