Vanavond is het zover: wie wint de strijd om de Iron Throne? - Vance

Nu aan het lezen

Vanavond is het zover: wie wint de strijd om de Iron Throne?

Vanavond is het zover: wie wint de strijd om de Iron Throne?

Spoiler alert! Heb je nog niet alle seizoenen van Game of Thrones gezien? Dan is dit misschien niet het moment om verder te lezen. Wij geven je vandaag onze ongezouten mening over wie dit seizoen de meeste kans maakt op de Iron Throne.

Winter has come. Ok niet echt, het is best wel warm buiten. Maar toch staat de fans van Game of Thrones een ijskoude nacht te wachten. Na een jaar vol fan theorieën, teasers, posters, interviews en nagelbijtende spanning worden we eindelijk van ons lijden verlost. Seizoen 6 eindigde met een paar indrukwekkende onthullingen. Jon Snow is familie van Dany. Tommen pleegt zelfmoord en Cersei wordt koningin. En Daenarys, oh drakenkoningin, wat heb je toch een machtige vloot bij elkaar verzameld.

De vraag die nu vooral bij ons heerst is, zit Cersei wel veilig op haar Iron Throne? Uh nee, natuurlijk niet. Kijk eens wat haar kant op komt: draken, wildlings, White Walkers, haar eigen broer en … had ik al draken gezegd?

Queen of Dragons

Wij kijken vooral uit naar de enige echte koningin van de serie: Daenarys Targaryen. Vuur en draken zijn genoeg om zeker te weten dat deze koningin eind van het komende seizoen zich in de Iron Throne mag zetelen. I mean, heb jij gezien hoe groot Drogon, Viserion en Rhaegal zijn geworden? Toch is het misschien iets te duidelijk dat ze zoveel kans maakt. En wat dacht je van haar adviseur, Tyrion Lannister. Laat de lengte van deze man je niet voor de gek houden, hij was het brein achter de verdediging van King’s Landing. Dit maakt dat hij als geen ander de sterktes en de zwaktes kent van het koninkrijk. Zoals BFF Varys zegt: “a very small man can cast a very large shadow.” Of blijft hij toch wel trouw aan zijn Queen Dany?

De mother of dragons heeft laten zien dat ze veel overtuigingskracht heeft en eindigt seizoen 6 met een indrukwekkende vloot. Dany vaart richting Westeros met de steun van een leger bestaand uit Unsullied, Dothraki strijders en Greyjoys. Daarnaast mag de drakenkoningin rekenen op de steun van Dorne en wat over is van House Tyrell. Als dit er niet voor zorgt dat ze wint, weten wij het ook niet meer. Naast dit alles heeft Dany zonder dat ze het weet een bondgenoot in het noorden: Jon Snow. Maar komt ze hier überhaupt achter?

King of the North

De langverloren neef van Daenarys, Jon Snow, maakt net zo veel kans op de Iron Throne. In het zesde seizoen komen wij erachter dat Jon niet alleen een Stark is, maar ook een Targaryen. Hij is er eindelijk achter wie zijn échte vader is: Ragar Targaryen, de overleden oudere broer van Daenarys en Viserys. Deze zoon van Stark en Targaryen, ijs en vuur,  is de ware koning van het noorden.

Toch vragen wij ons af of Jon wel genoeg wilskracht heeft om de strijd aan te gaan. Misschien is de vraag niet zozeer of Jon Snow koning zal worden, maar meer of hij dit seizoen wel overleeft. Je kan niet elke keer aan de dood ontsnappen als een soort Jezus-figuur. Na zijn wederopstanding laat hij ook duidelijk merken dat het niet zijn bedoeling was om zijn dood te overleven. En er bestaat een kans dat hij helemaal niet bereid is het vertrouwde noorden te verlaten voor King’s Landing. Naast dit alles is en blijft de man een bastaard, en niemand wil een bastaard op de troon. Wat deze beste man wel in zijn voordeel werkt? Hij weet als enige wat de échte dreiging is voor alle zeven koninkrijken: de ijsschepsels die iedere vijand uit de dood kunnen laten opstaan.

Queen of the Seven Kingdoms

Cersei mag dan wel als eindbazin het vorige seizoen domineren, zet zij deze winning streak ook voort in het nieuwe seizoen? Het kan toch niet helemaal gezond zijn dat je zo blij bent met de Iron Throne ten koste van je eigen zoon. Gunnen wij het haar wel? Dat Cersei nu op de troon zit betekent ook zeker niet dat zij altijd koningin zal blijven. Ze moet zich niet te comfortabel gaan voelen op de gewilde troon met niet alleen een vloot strijders en draken die haar kant op komt, maar ook haar eigen broer.

Jaime, tweelingbroer en minnaar van Cersei, hoe naar dat ook klinkt, is misschien wel haar grootste vijand. Jaren geleden vermoordde hij eigenhandig – ha, de humor – the Mad King. De doorgedraaide koning wilde destijds de explosieve, groene vloeistof Wildfire over King’s Landing laten stromen. Jaime’s poging om de bewoners van het koninkrijk te beschermen bleek later tevergeefs. Wat Jaime nog niet weet, is dat Cersei dit uiteindelijk alsnog in gang heeft gezet. De finale van seizoen zes duidt ook op een duidelijke verandering in de relatie tussen Cersei en Jaime. Bij zijn terugkomst in King’s Landing lijkt Jaime teleurgesteld in de nieuwe koningin Cersei. De gekte is volledig naar haar hoofd gestegen en die blik van Jaime – oef, je voelt de spanning – zegt meer dan duizend woorden.

Nobody wins

Natuurlijk zijn Cersei, Dany, Jon, Tyrion en Jaime niet de enigen die kans maken op de troon. Wat dacht je van Littlefinger, Sansa, Arya – of de grootste vrees van allemaal: de koning van de White Walkers, de Night King. Als het aan hem ligt maakt helemaal niemand kans op de Iron Throne en sterft iedereen op zijn pad.

Alleen Jon lijkt te weten dat de grote dreiging van de ijzige zombies eraan komt, en het enige wat hen tegenhoudt is de grote Wall. Jon is deze muur echter een beetje uit het zicht verloren, dus misschien houdt dit het zombie leger ook niet meer tegen. Wees eerlijk, ze zijn al opgestaan uit de dood én onverslaanbaar, wat houdt ze wél tegen? Drie vurige draken zijn er niets bij. Zet je schrap, nog maar 13 afleveringen te gaan. Wij zitten alvast klaar met een dekentje en popcorn.

Bekijk hier een recap op de afgelopen zes seizoenen om alvast in de stemming te komen:

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.