Vegahappen for the win: bitterballen-motie van de VVD delft onderspit

Nu aan het lezen

Vegahappen for the win: bitterballen-motie van de VVD delft onderspit

Vegahappen for the win: bitterballen-motie van de VVD delft onderspit

We zijn de eerste die begrijpen dat een smakelijk gefrituurd ragoutballetje kan zorgen voor ophef. Je zult maar worden beroofd van de ronde, sappige traktatie tijdens een vrijmibo. Ook de politiek is hiervoor gevoel, dat blijkt in Utrecht deze week.

Het balletje ontketende een heuse rel. De culinair precaire zaak startte vorige week toen de de Partij van de Dieren voorstelde om bij gemeentelijke bijeenkomsten het dienblad met hapjes voor de helft vegetarische en veganistische hapjes aan te bieden. Het voorstel kreeg een meerderheid kreeg in de raad. Onder meer GroenLinks en D66 stemden voor.

Ballenbeleid

Nu zou het geen bitterballen-decable zijn als er één partij was met grote moeite: de VVD was tégen het diverse ballenbeleid. De partij vindt dat de gemeente zich niet moet bemoeien met wat mensen eten, schrijft de NOS. En een vega-hap zou prima zijn maar een ‘quotum’ niet. De partij diende als reactie een spoedmotie in die inmiddels als niet haalbaar is verklaard.

Vandaag zou de fractie van Stadsbelang Utrecht zelfs de raadzaal bij de hoofdelijke telling hebben verlaten. Ook het CDA sprak van een gênante vertoning.

Overwinning

RTV Utrecht schrijft dat de motie voor diervriendelijke bittergarnituur uit de koker van de Partij voor de Dieren in eerste instantie kansloos leek. Maar doordat Groenlinks en D66 afgelopen donderdag instemden, wordt de regel nu echt ingevoerd.

Een overwinning voor de vega-hap én die-hard bitterballen fans. Hoezo kunnen twee geloven niet op één opdienschaaltje?

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.