Deze bezorgpizza is vers, lekker en gemaakt door een robot

Nu aan het lezen

Deze bezorgpizza is vers, lekker en gemaakt door een robot

Deze bezorgpizza is vers, lekker en gemaakt door een robot

Er kleven weinig nadelen aan pizza, behalve dat het mateloos frustrerend is als je er op moet wachten. Hangry (mix van honger en boosheid) is een fenomeen haast gemaakt voor het moment waarop je met vrienden denkt snel iets te kunnen verorberen, maar minstens een uur knorrend moet wachten op een koud geworden lap deeg.

Pizzaketens zijn zich bewust van het feit dat mensenhanden maar zoveel pizza’s kunnen produceren en bezorgen tijdens rush-hour: gedurende sportwedstrijden, regen of een onverwachte midnight snack-attack. Ze lopen simpelweg inkomsten mis als potentiële klanten afhaken.

Oplossing

In Californië, slechts een paar honderd meter van Google, is een nieuwe pizzawinkel die al je first world problems oplost. In plaats van mensenhanden die in de weer zijn met tomatensaus, kappertjes en mozzarella, heeft Zume Pizza robots en algoritmes ‘in dienst’. En oké, één iemand die de bodems voorziet van beleg en van de ‘delivery truck’ naar de deur loopt en aanbelt.

één werknemer

Elke wagen bevat 56 mini-ovens. Zodra een klant een bestelling plaatst in de app, gaat in de Zume fabriek een team van voornamelijk robots aan de slag met de pizza’s. Daar wordt de pizza deels ongebakken of gebakken belegd en gebakken in de eigen oven.

pizza-oven

Het enige wat de vrachtwagen met de ovens nodig heeft is één menselijke werknemer: om te rijden, te snijden en aan te bellen zodra je pizza klaar is.

Onderweg

In 2015 richtten vrienden Julia Collins en Alex Garden dit stukje culi-innovatie op. Ze wilden betere kant-en-klare bezorgpizza voor een lage prijs door het proces te stroomlijnen met technologie, niet door nog meer kunstmatige toevoegingen.

En als klanten ver genoeg leefden waardoor ze alleen konden rekenen op koude pizza, dan zou een nieuwe hightech bezorgwagen uitkomst kunnen bieden door de pizza’s on the road te bakken.

Het geld dat Zume bespaart door geen personeel in dienst te hebben, zegt het te steken in lokaal verbouwde ingrediënten. Volgens een verslag van NPR is het resultaat een seizoensgebonden menukaart die een prima pizza oplevert.

5-minuten

Elke bezorgpizza is zo’n 35 centimeter groot en voedt drie monden. De prijs is te vergelijken met die van Domino’s – alleen snoept Zume 10-minuten van de productietijd af. Gelukkig zijn de makers achter de nieuwe pizza-makers ambitieus: in 2017 moet de bezorging binnen 5 (!) minuten mogelijk zijn.

Als je niet al in katzwijm ligt van deze miraculeuze bezorgpizza : Zume maakt ook een einde aan de natte stukjes deeg door vet en vocht in de pizzadoos: de bodem van de container waarin de pizza wordt geleverd, heeft richeltjes en een opvangbakje in het midden waardoor vloeistoffen worden afgevoerd. Ver, heel ver weg, van je geliefde maaltijd.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.