Je Facebookverslaving heeft te maken met onze natuur: we oordelen

Nu aan het lezen

Je Facebookverslaving heeft te maken met onze natuur: we oordelen graag

Je Facebookverslaving heeft te maken met onze natuur: we oordelen graag

De insteek van Facebook is afgaande op Mark Zuckerbergs woorden een hele nobele. Het doel is ‘mensen de macht te geven een community op te bouwen en de wereld dichter bij elkaar te brengen.’ De reden waarom we het platform echter daadwerkelijk gebruiken, kan daar niet verder vanaf liggen.

Voor veel mensen varieert de gebruikerservaring van een verslaving tot hopeloze ergernissen. Komt je dit bekend voor? Uit onderzoek van nieuwswebsite Quartz blijkt dat Facebookgebruikers online of offline dezelfde mensen zijn met dezelfde behoeften. Onze ambivalente gevoelens ten opzichte van het sociale medium heeft alles te maken met andere mensen en wat we van hen vinden.

Judge me niet

In de interviews ondervroeg Quartz meer dan 100 Facebookgebruikers. Hieruit blijkt dat we de website blijven gebruiken én de lijntjes met andere mensen kort houden, ook terwijl ze ons ergeren of beledigen. Maar in plaats van een confrontatie, gaan we door met het stilletjes bekijken van onze ‘vrienden’. Ergernis wordt zo zomaar vergezeld met het veroordelen van mensen.

De conclusie van het onderzoek is aardig koelbloedig en legt hele menselijke dynamieken bloot: Facebook reflecteert slechts alle echte menselijke relaties. Ga maar na: ook ‘in het echt’ probeer je met mensen om te gaan terwijl je worstel met fricties en ergernissen.

Dreiging op conflict

Omdat je op Facebook niet weet wie je post leest maar er maar vanuit moet gaan dat het bij mensen terechtkomt die het daadwerkelijk willen zien, is de ene kant van je persoonlijkheid – die je misschien anders had bewaard voor een trouwe vriend of ver familielid – in de publieke ruimte. Hierdoor is de dreiging op een conflict groter, schrijver de onderzoekers op basis van de rondvraag.

De reactie op ongewenste posts die je voor ogen komen, resulteren vaak niet in een daadwerkelijke vriendschapsbeëindiging: wél passen mensen hun voorkeuren aan in wat ze van een persoon te zien krijgen in hun nieuwsoverzicht.

Haat/liefde

Dat de haat/liefde verhouding met Facebook in stand blijft, blijkt wel uit het feit dat niemand van de ondervraagden hun Facebookgebruik minderde. De onderzoekers speculeren: Facebook is een kans om een beetje veroordelen te zijn over het gedrag van je relaties. Geen mooie eigenschap maar heel menselijk.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.