Vijf manieren waarop je de perfectionist in je tegenwerkt - Vance

Nu aan het lezen

Vijf manieren waarop je de perfectionist in je tegenwerkt

Vijf manieren waarop je de perfectionist in je tegenwerkt

Hey perfectionist! Zeg, word jij ook niet soms ontzettend moe van jezelf? Alles moet perfect zijn in je leven. Van het symmetrische bestek naast je bord tot het mailtje dat je naar je collega stuurt. Tot grote ergernis van jezelf besteed jij dagelijks uren aan het perfectioneren van de kleinste dingen. Ik heb groot nieuws voor je: niet alles hoeft perfect te zijn. Dit heb je vast vaak genoeg gehoord, maar gelukkig kan je hier ook echt wat mee doen.

Soms is goed genoeg ook daadwerkelijk goed genoeg. Jij bent ook maar mens en een mens mag fouten maken. Het wordt tijd dat je je dat realiseert. Dit is hoe je stopt met stressen over perfect zijn en nog steeds werk gedaan krijgt.

1. Oordeel niet te snel

Niemand is kritischer op jou dan jijzelf. Zelfs die gemene Truus die het op je heeft gemunt is niet zo kritisch. Stop met jezelf de grond in werken – als mens, vriend, vriendin, werknemer of ondernemer.

Zelfs als je een fantastische presentatie hebt gegeven en na afloop iedereen een staande ovatie geeft, zit je te tobben over dat ene spelfoutje in je powerpoint. Niet doen! Wat maakt dat kleine foutje nu uit als het verder niemand is opgevallen. Fixeer niet op het slechte maar laat het gaan. Kan jou het wat schelen.

2. Perfectionisme werkt productiviteit tegen

Het is belangrijker om iets af te hebben dan je urenlang blind staren op details. Er zitten nu eenmaal niet meer dan 24 uren in een dag, dus soms moet een klus snel geklaard worden. COO van Facebook, Sheryl Sandberg, krijgt vaak hele lange e-mails maar zij beantwoordt deze in één zin. Meer heeft ze niet nodig. Het is niet perfect, maar wel af.

3. Reflecteer op jezelf

Wat is volgens jou perfect? Vast iets heel anders dan wat je degene naast je perfect noemt. Het is dus volledig aan jou om te bepalen wat perfect of ‘goed genoeg’ is. Niemand anders bepaalt dit voor je. Bedenk voor jezelf wat je nu echt wilt bereiken. Je studie halen? Dan is een zes voor je scriptie voldoende. Je hebt je doel gehaald toch, wat zit je nog moeilijk te doen?

4. Geniet van het proces

Het cliché is waar: de reis is belangrijker dan de bestemming. En dat is maar goed ook! De reis duurt namelijk het langst, dus het zou zonde zijn als je hier niet van geniet. Natuurlijk hebben we die euforische momenten: je diploma, promotie, eindelijk je eigen huisje – maar die vreugde duurt niet voor eeuwig. We wennen snel aan ons succes en richten ons alweer meteen op het volgende doel.

Laat het behalen van dit doel niet je geluk bepalen. Probeer te genieten van de momenten die naar je doel leiden. Bedenk wat je al allemaal hebt bereikt en hoe je daar de vruchten van plukt. Dat je heel goed kan koken bijvoorbeeld, of het feit dat je de studie doet die je wilde doen. Geniet van je leerproces of wees trots op je culinaire prestatie – dit maakt de reis naar je bestemming des te mooier.

5. Ga er vanuit dat niet iedereen weet wat hij of zij wil

Je buurvrouw komt misschien heel zelfverzekerd over, maar ook zij weet niet altijd wat ze wil. Iedereen doet zijn best, maar niemand kan alles perfect doen. Als je denkt dat iemand perfect is, betekent dit vaak dat je diegene nog niet goed genoeg kent. En dat is echt zo.

Kijk om je heen en probeer een perfect persoon te vinden. Iemand die nooit een fout heeft gemaakt of af en toe onzeker is. Ik garandeer je, het zal je niet lukken. Je kan ambities hebben en toch jezelf af en toe een pauze gunnen. Het is zo ontzettend rustgevend als iets ook weleens goed genoeg mag zijn. Probeer het eens uit!

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.