Virtual reality-app Google Expedities neemt scholieren mee op wereldreis - Vance

Nu aan het lezen

Virtual reality-app Google Expedities neemt scholieren mee op wereldreis

Virtual reality-app Google Expedities neemt scholieren mee op wereldreis

Als kind werd ik altijd razend enthousiast als we weer eens op schoolreis gingen. Eindelijk mocht je het klaslokaal uit en werd je even vrijgelaten. Maar vaak blijven schoolreisjes beperkt tot een pretpark of museum in de buurt. Google maakt het nu voor basisschoolkinderen mogelijk om de hele wereld te ontdekken. En dat allemaal vanuit het comfort van hun eigen klaslokaal.

Op excursie naar Machu Picchu

Met de virtual reality onderwijstool Google Expedities kunnen kinderen nu op virtuele excursie over de hele wereld. Leraren in het Nederlands onderwijs werd gevraagd welke locaties leerzaam zouden zijn voor hun leerlingen. Het resultaat hiervan is dat kinderen nu virtueel de Tweede Kamer en vlieghaven Schiphol kunnen bezoeken. Binnen enkele weken wordt hier de haven in Rotterdam aan toegevoegd.

Er zit geen limiet aan virtual reality en dat blijkt uit de vele mogelijkheden die deze tool biedt. Zo kunnen kinderen zelfs 250 verschillende bezienswaardigheden bezoeken, van Antarctica tot Machu Picchu. De Google Expedities tool biedt zo een mooi alternatief voor dure en tijdrovende schoolreisjes. Kinderen maken op school kennis met de wetenschap, cultuur en de wereld buiten het klaslokaal. Natuurlijk kan de tool niet elke ervaring vervangen, maar het maakt het wel mogelijk kinderen naar plekken te brengen die ze anders nooit zouden zien.

VR technologie

Hoe werkt het precies? De kinderen maken gebruik van een speciale VR Viewer bril welke verbonden is aan de Expedities app op hun mobiele telefoon. Vervolgens selecteert de leraar een bestemming. De leerlingen worden automatisch hiernaartoe gestuurd, waarna ze rond kunnen kijken en uitleg krijgen bij wat ze zien.

De tool is vooral geschikt voor kleine groepen kinderen waarbij de docent dient als gids. Een VR-bril hoeft niet eens duur te zijn, zo kunnen leraren al voor ongeveer 6 euro een Google Cardboard viewer kopen. De app is gratis te downloaden op Android en iOS.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.