De VN gaat eindelijk het label 'aandoening' van transgenders halen

Nu aan het lezen

De VN gaat eindelijk het label ‘aandoening’ van transgenders halen

De VN gaat eindelijk het label ‘aandoening’ van transgenders halen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft binnen twee jaar een langverwachte update aan de lijst van geestesziekten – voor het eerst in tientallen jaren.

De organisatie is de gezondheidstak van de Verenigde Naties en overweegt sterk een verandering te maken in een categorisatie van mentale aandoeningen gepubliceerd in 2018.

Het nieuws van de verandering komt tegelijk met een nieuw onderzoek gepubliceerd in The Lancet Psychiatry. Hieruit blijkt dat transgenderidentiteit niet moet worden gediagnosticeerd als een mentale aandoening.

Omgangsvormen

“Het stigma dat is gelinkt met zowel mentale aandoeningen als een transgenderidentiteit heeft eraan bijgedragen dat mensenrechten worden geschonden en er barrières zijn om op een normale manier met transgenders om te gaan”, zegt hoofdonderzoek Geoffrey Reed van de National Autonomous University van Mexico.

De definitie van een transgenderidentiteit als mentale ziekte is voorheen misbruikt om het gebrek van gezondheidszorg goed te praten en dragen eraan bij dat transgenders onterecht moeten worden behandeld door een psychiatrische specialist, aldus Reed. Hiermee wordt toegang tot gezondheidszorg bemoeilijkt, zegt hij.

Aandoening

Het voorstel om transgender niet als een aandoening te classificeren bij de VN kan op steun rekenen, legt de onderzoeker uit. Het achterliggende idee: barrières om zorg te krijgen verwijderen.

Het onderzoek waaruit ‘officieel’ zou blijken dat transgenderisme geen psychische aandoening is, bevatte 250 transgenders tussen de 18–65.

Stigma

Het bleek dat hoewel veel ervan grote onrust hadden ondervonden in hun leven, dit met name werd veroorzaakt door sociale afwijzing en geweld door anderen – niet door interne verwarring of negatieve gevoelens over hun identiteit als transgender, meldt Science Alert.

De bevindingen ondersteunen het idee dat stigmatisering de oorzaak is van dergelijke problemen, zegt hoofdonderzoeker Rebeca Robles.

De volgende stap is om dit in volgende studies te bevestigen en meer onderzoek te doen in andere landen, in aanloop naar de goedkeuring van de WHO-revisie in 2018.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.