Vrouw in India zet koelkast buiten om leftovers voor daklozen te bewaren - Vance

Nu aan het lezen

Vrouw in India zet koelkast buiten om leftovers voor daklozen te bewaren

Vrouw in India zet koelkast buiten om leftovers voor daklozen te bewaren

De Indische Minu Pauline zag elke dag hoe daklozen na sluitingstijd in de vuilnisbak van haar restaurant Pappadavada zaten te zoeken naar eten. Ze had net haar nieuwe restaurant in de stad Kochi in India geopend. Ze schrok van de hongerige mensen die naar voedsel zochten. Hierdoor ging ze bij zichzelf nadenken hoeveel eten zij in haar restaurant, maar ook in haar dagelijks leven weggooide. Drie jaar na de opening van haar eerste restaurant opende ze een twee vestiging, alleen hier besloot ze een koelkast met eten buiten te zetten.

Pauline, haar gasten en andere mensen leggen hun leftovers, met de datum van die dag in de koelkast. Daklozen en anderen kunnen hier de hele dag door eten uit halen. De koelkast is 24 uur per dag open, 7 dagen in de week. De koelkast is open en er zit geen slot aan, zodat hongerige mensen kunnen pakken wat ze nodig hebben en niet hoeven te bedelen. “Ze hoeven niemand te vragen om de koelkast voor hen te openen”, legt Pauline uit aan Upworthy.

IndiaRestaurant1-b54244207e52691546a8bdc5e8868670

200 tot 300 voedselpakketten

Pauline vraagt mensen om niet speciaal voedsel te kopen om in de koelkast te leggen, maar alleen hun leftovers die anders de prullenbak in gaan. Ze zegt dat de koelkast een groot succes is en dat veel mensen uit de omgeving hun overgebleven eten verzamelen en in de koelkast leggen. Mensen leggen gemiddeld zo’n 200 tot 300 voedselpakketten per dag in de koeling. Wat er in de ochtend is neergelegd, is dezelfde avond nog weg.

Volgens het UN Environment Programme gooien we 33 procent van al het geproduceerde voedsel weg. Dat is ongeveer 1,3 miljard ton (!) ieder jaar. Dit initiatief van Pauline is een kleine stap, maar zeker een hele goede. Zo zegt ze ook zelf dat ze weet dat het plaatsen van de koeling niet het hongerprobleem oplost, maar ze gelooft dat het een groot verschil kan maken voor een aantal mensen in nood en hiermee de strijd tegen het afval tegen te gaan.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.