Een vrouw speelt voor het eerder legendarische Doctor Who: de reacties

Nu aan het lezen

Een vrouw speelt voor het eerst de legendarische Doctor in de serie Doctor Who en dit zijn de reacties

Een vrouw speelt voor het eerst de legendarische Doctor in de serie Doctor Who en dit zijn de reacties

Deze zondag stond voor veel tv-kijkers in het teken van drie dingen: Wimbledon, Adam zkt Eva én de bekendmaking van de nieuwe hoofdrolspeler in de Britse tv-serie Doctor Who.

Via een mysterieuze tweet liet de BBC weten dat de 13e Doctor Who na de mannenfinale bekend zou worden gemaakt. Wie zou de hoofdrol in deze langlopende sciencefictionserie vervullen?

Drums please: Jodie Whittaker is de eerste actrice die in de huid kruipt van de legendarische doctor, een tijdreiziger in de serie Doctor Who. Doctor Who werd van 1963 tot en met 1989 uitgezonden door de BBC. In 2005 pakte de Britse omroep de serie opnieuw op tot genoegen van de Britse bevolking bij wie de serie over een tijdreiziger een cultfenomeen is.

Time Lord

Whittaker (Venus, The Assets) neemt de rol over van Peter Capaldi die sinds 2013 speelde in de populaire serie. Voor Whittaker is de keuze voor haar als Doctor Who een heel bijzonder moment. Ze rept van een ‘overweldigend moment als feminist zijnde’ om de dertiende vrouwelijke Doctor in rij te worden sinds 1963.

De keuze van de BBC voor een vrouw kan niet alleen maar op gejuich rekenen: critici vinden het maar ‘raar’, een vrouw in de rol van de Time Lord, de benaming van Doctor Who, die door tijd en ruimte reist en wiens taak het is om het universum te redden van gevaarlijke wezens.

‘Enge verandering’

Tegenstanders wijzen op social media naar de benaming van de Doctor: Time LORD is geen vrouw, schrijven ze. Jodie Whittaker wilt de fans geruststellen in een interview met de BBC.

Dr. Who is volgens haar bij uitsteek een serie waarin ruimte is voor veranderingen. “Bovendien hebben de fans van de serie al zoveel veranderingen meegemaakt. En dat de Doctor nu een vrouw is, is geen enge verandering. Het is er eentje die past in deze tijd.”

De breuk met het verleden is groot, blijkt uit onderstaand filmpje van de BBC. Leuk om te bekijken voor fans maar ook voor potentieel nieuwe liefhebbers die met de komst van een vrouw worden getriggerd te kijken naar tijdreizen en de iconische TARDIS.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.