Ga jij VVD stemmen? Even alle belangrijke highlights van deze partij op een rij

Nu aan het lezen

Ga jij VVD stemmen? Even alle belangrijke highlights van deze partij op een rij

Ga jij VVD stemmen? Even alle belangrijke highlights van deze partij op een rij

Op wie moeten we stemmen 15 maart a.s.? Dat is de vraag die steeds meer (jonge) Nederlanders zichzelf op dit moment stellen. Want ja, sommige lijsttrekkers lijken echt onwijs aardig, maar daar heb je niks aan als ze maatregelen willen gaan nemen waar jij helemaal niet op zit te wachten.

Vandaar dat we een serie zijn gestart op Vance, waarin we steeds de meest opvallende standpunten van een politieke partij uitlichten. Want er is meer in de wereld dan het vluchtenlingenbeleid en de hypotheekrenteaftrek.

Maar wat is er nou écht typisch voor elke partij? Wat maakt ze anders dan de rest? Wij struinden voor jou de stemwijzers en verkiezingsprogramma’s door om de meest opzienbarende stellingen uit te lichten. In deze vierde aflevering belichten we de VVD, voor mensen die mogelijk VVD stemmen.

Typisch VVD

Volgens de VVD is zelfredzaamheid een fundamenteel onderdeel van menswaardigheid. “Niet betuttelen” is van toepassing op de partij en alles wat zij nastreeft. Of in de woorden van de meest recente partijcampagne (een brief van partijleider Markt Rutte): ‘Doe Normaal (of ga weg)’.

Nederlandse normen en waarden moeten namelijk worden beschermd, vindt de partij. De politieke partij kenmerkt zich niet alleen recent door een liberale houding, van oudsher is vrijheid één van de belangrijkste speerpunten.

Tegelijk met vrijheid komt het besef van eigen verantwoordelijkheid, vindt de partij. Daarbij hoort zelf de gevolgen dragen van je daden. Helpen mag, maar daardoor mag het besef voor verantwoordelijkheid niet verdwijnen.

Wat willen ze allemaal gaan doen?

1. Elektronisch stemmen

Het lijkt futiel maar het feit dat de VVD pleit voor een terugkeer naar het elektronisch stemmen, geeft aan hoe de partij onder meer aankijkt tegen online privacy en moeilijke regelgeving. De partij is ervan overtuigd dat er tegenwoordig manieren zijn waarop stemmen online en op een veilige manier kan.

Daarnaast achten zij de rompslomp waar mensen uit het buitenland mee gemoeid zijn tijdens verkiezingen als onnodig. Nederlanders in het buitenland moeten zich eenvoudig online kunnen registreren. Ook mensen met een beperking zijn daarmee bedient, aldus de VVD.

2. Vrijheid voor scholen

Les geven heeft niet altijd met algemene regels te maken. School is juist maatwerk, vindt de VVD. In het kader ‘belonen naar eigen inzet’ vindt de partij dat scholen die hun werk goed doen, meer vrijheid verdienen.

Dit betekent dat ze mogen afwijken van de regels en zich minder verantwoorden richting de Inspectie. Andersom geldt: scholen die ondermaats presteren, worden eerder gesloten.

3. Zzp’ers krijgen meer privacybescherming

Er zijn weinig partijen tegen een betere bescherming van persoonsgegevens zijn. De VVD vindt ook dat systemen waarin privacygevoelige gegevens zijn opgeslagen, heel goed beveiligd moeten zijn.

Om ook de persoonsgegevens van zzp’ers optimaal te kunnen beschermen, wilt de partij dat voor zzp’ers het Burgerservicenummer (BSN) losgekoppeld wordt van hun BTW-nummer.

4. Burgemeesters krijgen toegang tot beveiligde systemen

De VVD zegt dat zonder privacy er geen vrijheid bestaat. De partij wil met name de privacy van kinderen waarborgen. Zeker als ze in een kwetsbare positie zitten en onder toezicht van jeugdzorg staan.

Naast zorgspecifieke ambtenaren, moeten burgemeesters toegang krijgen tot het beveiligde systeem waarin de gegevens van kinderen staan, aldus de VVD. Dit zodat ze kunnen ingrijpen als het mis dreigt te gaan.

5. Agenten alleen straffen als ze expliciet geweld gebruiken

Volgens de VVD verdient de politie ons begrip wanneer zij bij de uitoefening van hun beroep, onverhoopt maar noodgedwongen geweld gebruikt. Volgens de partij moeten politieagenten daarom niet kunnen worden aangemerkt als verdachten bij een onderzoek naar het gebruik van geweld.

Wat de partij dan wel wil? Dat agenten alleen worden vervolgd als ze de geweldsinstructie hebben overtreden.

En dit willen ze absoluut niet:

1. Een limiet op studietempo


Studenten mogen zelf bepalen in welk tempo zij studeren. In het huidige systeem levert dat torenhoge kosten op. De VVD pleit daarom voor de mogelijkheid om te ‘flexstuderen’: studenten krijgen de optie zich voor slechts een deel van de vakken in te schrijven, iets waar op sommige scholen al mee wordt geëxperimenteerd.

De partij denkt dat het hierdoor makkelijker wordt om naast een opleiding een eigen bedrijf op te starten of in het bestuur van een studenten- of sportvereniging plaats te nemen.

2. Kolencentrales sluiten

De VVD weet: klimaatverandering is real en de voorraad natuurlijke energiebronnen wordt duurder én schaarser. Toch is het sluiten van kolencentrales – verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot – niet de way to go, aldus de VVD. In het energieakkoord is opgenomen dat tegen 2020 een kwart van de CO2-uitstoot moet zijn verminderd.

Volgens minister Kamp van Economische Zaken (VVD) is dit mogelijk zonder extra kolencentrales stil te leggen. Volgens de partij moet het klimaatprobleem en het doel van CO2-vermindering vooral op Europees niveau worden aangepakt.

In hun partijprogramma is te lezen dat ‘van vandaag op morgen alle kolencentrales sluiten de leveringszekerheid van energie in gevaar brengt’. De VVD meent dat voor elke gesloten schone kolencentrale in Nederland er ergens anders een vieze centrale opengaat.

3. Strafbaarheid op belediging van groepen op grond van ras, godsdienst of geaardheid

De vrijheid van meningsuiting moet volgens een aantal partijen worden verruimd, waaronder de PVV en de VVD. Te lezen in de Stemwijzer is dat de VVD uitgaat van het individu, niet de groep. “Een groep kan niet beledigd zijn, leden van een groep wel. Individuele belediging is op dit moment strafbaar en moet dat blijven.”

VVD-kamerlid Joost Taverne zei tegen NRC over het standpunt: “Als je je beledigd voelt, is dat uiteindelijk een individuele keuze.”

4. Verplicht diversiteits quotum

Emancipatie en diversiteit kun je niet afdwingen via wetten, aldus de VVD over een verplicht wettelijk quotum voor het aantal vrouwen, allochtonen of (arbeidsgeluk)gehandicapten dat organisaties in dienst moeten nemen.

Diversiteit moet het resultaat zijn van het eigen belang van organisaties ‘omdat ze dan simpelweg beter presteren’, vindt de partij. “De talenten en capaciteiten van mensen moeten centraal staan, niet hun geslacht, afkomst of beperking.”

5. Gezichtsbedekkende kleding in het openbaar

Integratie staat hoog op de agenda van de VVD. Volgens de partij betekent het dat je je aanpast aan de maatschappij, aan haar normen en waarden.

De partij vindt elkaar ‘open tegemoettreden’ en een ‘gevoel van veiligheid’ daarin cruciaal. Een boerka of een bivakmuts verhindert dat, aldus de VVD. Daarom wil de partij een verbod op gezichtsbedekkende kleding in het openbaar.

Dit artikel werd geschreven door Carmen Sijbrands en Nina Bogosavac

Disclaimer

Natuurlijk is dit overzicht niet compleet. VVD maakt zich voor nog veel meer zaken hard. Wil je meer weten over deze partij en al haar standpunten, check dan de VVD website.

Later gaan we verder met een andere partij die meedoet aan de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2017. We beogen je met deze serie op geen enkele wijze een stemadvies te geven en zijn niet geaffilieerd met deze of andere politieke partijen. Mocht je een kritische noot willen plaatsen, laat het ons dan weten via Twitter.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.