Tech Thursday: Waar moet ik beginnen als ik wil leren programmeren?

Nu aan het lezen

Waar moet ik beginnen als ik wil leren programmeren?

Waar moet ik beginnen als ik wil leren programmeren?

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Technologie speelt tegenwoordig een belangrijke rol in onze levens. We gebruiken constant applicaties, websites en allerlei andere tools om ons leven zo eenvoudig mogelijk te maken. Natuurlijk kun je die zelf ook maken, met bijvoorbeeld WordPress voor een website. Maar wat nou als je nog verder wilt gaan?

WordPress is bijvoorbeeld prachtig, maar heeft ook zijn limieten. Wil je echt complete vrijheid hebben bij het maken van een website of app, of alleen maar wat kleine aanpassingen in de code van WordPress doen, dan is het handig om te leren programmeren.

Probleem is echter dat er tegenwoordig veel programmeertalen zijn, die allemaal weer voor andere dingen gebruikt worden. Daarnaast denken veel mensen dat programmeren ontzettend moeilijk is. Maar dat valt allemaal wel mee, en als je weet wat je wilt, is het niet moeilijk om de juiste programmeertaal te kiezen. Dus ja, ook jij kunt leren programmeren.

Wat wil je?

Zoals gezegd zijn er stapels programmeertalen op de markt. Van HTML tot JavaScript, van C++ tot Python, ze doen allemaal wat anders en zijn in te zetten voor diverse dingen in de IT-wereld. Wil je dus leren programmeren, dan is het vooral belangrijk om eerst te bepalen wat je dan precies wilt gaan maken.

De meeste mensen zullen vooral graag met websites en applicaties aan de gang willen. In dat geval kun je het beste beginnen met HTML, CSS en JavaScript. Dat zijn de programmeertalen die gebruikt worden voor vrijwel iedere website en applicatie. En ze zijn niet zo moeilijk te gebruiken als je misschien zou denken. HTML en CSS worden zelfs vaak gezien als de absolute basis van programmeren.

Wil je vooral dingen aanpassen in WordPress, dan is het goed om PHP te gaan leren. En wil je liever met statistiek of andere wetenschappelijke onderwerpen aan de gang? Dan is Python een goede optie. Natuurlijk kun je altijd meerdere talen leren, mocht je dat willen. Maar begin met één of twee, zodat je niet in de war raakt.

Codeacademy

Een hele goede plek om aan de slag te gaan met leren programmeren is Codeacademy. Om hier gebruik van te maken heb je wel een account nodig. De basislessen zijn gratis, maar als je meer wilt moet je gaan betalen. Wil je echt gaan programmeren, dan is dit het echter wel waard.

Het handige van Codeacademy is dat je individuele programmeertalen kunt leren, maar ook kunt kijken naar volledig uitgewerkte paden. Het heeft bijvoorbeeld een pakket voor als je websites wilt gaan maken, maar ook voor data-wetenschappen. Zo hoef je niet lang te zoeken naar wat je nodig hebt voor jouw doel, maar kun je snel aan de slag.

Codeacademy

Voor de echte beginner, die nog nooit iets met programmeren gedaan heeft, is er ook een starterpakket. Hierin leer je de basis, in dit geval in JavaScript. Zo kun je eerst uitproberen of je dit wel wilt en vooral ook zien dat programmeren helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Ander voordeel is overigens dat je geen aparte software hoeft te installeren om te leren programmeren. Alle cursussen draaien in je gewone browser, en daarin kun je aan de slag. Je hebt dus niets extra’s nodig.

Udacity

Ben je al wat verder of wil je met erg specifieke dingen aan de slag? Dan kan Udacity een goede optie zijn. Hier leer je niet om websites te bouwen, maar wel om te programmeren voor mobiele applicaties, virtual reality of kunstmatige intelligentie. Hierbij duik je echter wel wat meer het diepe in, waardoor je misschien eerst de basis aan wilt leren.

Daarentegen zijn er wel cursussen voor beginners, bijvoorbeeld de basis van virtual reality of data-wetenschappen. Wil je simpelweg meer weten over het jargon van de programmeurs en wat programmeren nu eigenlijk is? Dan is er zelfs een cursus “wat is programmeren”, waarin je dat allemaal uitgelegd wordt. Zo krijg je een goede basis in programmeren, zonder er meteen vol in te hoeven duiken.

Udacity

Een deel van de cursussen op Udacity zijn gratis, maar er zijn ook varianten waar je voor moet betalen. Dat is onder meer het geval bij zogenaamde ‘Nanodegrees’, waar je ook een certificaat van krijgt als je de cursus afrond. Die kun je weer op je CV zetten, wat nooit een slecht iets is.

Meetups

Hoewel er talloze websites zijn waar je kunt leren programmeren, zijn er ook genoeg mensen die liever wat meer persoonlijk contact hebben tijdens het leren. In Nederland zijn er echter talloze groepen die (vaak gratis) avonden organiseren voor mensen die willen leren programmeren. Die groepen zijn vaak wel gericht op een specifieke programmeertaal.

Een voorbeeld hiervan is Rails Girls, wat ooit begon in Finland. Eens in de zoveel tijd wordt er een dag georganiseerd in Nederland, waarop je leert om je eigen applicatie te bouwen in de programmeertaal Ruby on Rails. Daarbij zit je – zoals de naam al doet vermoeden – tussen de dames die je helpen om zelf aan de slag te gaan.

Nog een optie is Nodeschool, waar je leert programmeren in Node.js (een specifiek onderdeel van Javascript). Er zijn met enige regelmaat ’s avonds ontmoetingen waar je uitleg en hulp kunt krijgen van mensen die hier al langer mee werken.

Zoek je nog meer van dit soort groepen? Op de website Meetup maken veel van dit soort groepen evenementen aan, die je vaak vrijblijvend kunt bezoeken. Je kunt daar dus eens rondkijken of er iets bij jou in de buurt zit.

Het gaat niet vanzelf

Het belangrijkste met leren programmeren is echter dat je doorzet. Leren programmeren is eigenlijk vergelijkbaar met het leren van een nieuwe taal: als je er een uurtje aan besteed, spreek je de taal nog niet. Je zult dus moeten oefenen en bij moeten leren. Maar als je het leuk vindt, is dat zeker geen probleem. En voor je het weet heb je je eigen website kunnen bouwen, zonder de hulp van een professionele programmeur!

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.