Waarom Arjen Lubachs aflevering over vaccinatievrees wederom relevant is - Vance

Nu aan het lezen

Waarom Arjen Lubachs aflevering over vaccinatievrees wederom relevant is

Waarom Arjen Lubachs aflevering over vaccinatievrees wederom relevant is

In een wereld waar we steeds kritischer worden op onszelf en anderen en onze eigen gezondheid met rasse streden zien toenemen, worden veel gevestigde gezondheidsmaatregelen onder de loep genomen.

Vaccinaties bekleden daarbinnen een aparte categorie, doorgaans gedomineerd door conspiracy theorie-enthousiasten maar ook steeds meer hoogopgeleide mensen.

Daling

Voor het derde jaar op rij is er een lichte daling te zien in het aantal ouders die hun ukkepuk toevertrouwen aan een naald met daarin ‘onheilspellende’ stoffen. Het gaat om ongeveer een half procent Nederlanders.

De twijfels vinden hun weg naar online media. In vlogs, blogs en artikelen claimen zogenaamde health-deskundigen dat je geen onnatuurlijke middelen in je lijf moet verwerken. Het scepsisme en de twijfels groeien met gevaarlijke gevolgen van dien. Arjen Lubach maakte vorig jaar met zijn redactie daarom een razend goed item om alle zin- en onzin van vaccineren van elkaar te onderscheiden.

Onheilspellende stoffen

Het ministerie van VWS laat weten dat de zorgen over bijwerkingen groter zijn en mensen kampen met vragen zoals: zit er kwik of rattengif in vaccins? Dit is te wijten aan non-informatie op het internet, aldus Nieuwsuur dat er een uitzending over maakte. Maar ook omdat de ziekten waartegen wordt gevaccineerd steeds verder buiten beeld raken, meldde het instituut vorig jaar.

Hippe twijfels

Het onderwerp vaccinaties is behoorlijk serieus. Als de daling doorzet, neemt de kans op een mazelen-uitbraak toe. Om verspreiding te voorkomen, is een vaccinatiegraad van 95 procent nodig. In Nederland is dat nu 91 procent.

Lubach beantwoordt een paar prangende vragen rondom vaccinaties. Zoals; zit er niet heel veel chemische troep in vaccins? De bestanddelen klinken dan wel eng, maar ze zijn het niet. Zo zit er geen kwik in kindervaccins, noch koelvloeistof.

En hoe zit het dan met de ziektes die je alsnog krijgt als je je inent? Volledige immuniteit, there’s no such thing, vertelt Lubach. “Vaccinaties werken nooit  bij 100 procent van de mensen. Maar; je wordt wel minder ziek dan iemand zonder prik.” Daarbij gaat het om het collectief: als iedereen lak heeft aan inentingen wint de ziekte uiteindelijk toch aan terrein.

Je kan je nu eenmaal niet tegen difterie inenten met een green happiness smoothie. Met je ‘hippe twijfels’, aldus Lubach.

Bijwerkingen

De bijwerkingen, hoe zit het daarmee? Extreme bijwerkingen zijn zeldzaam. En nog altijd fijner dan mazelen of polio. En autisme dan? De bron van deze paniek is een onderzoek van Andrew Wakefield, gepubliceerd in een bekend medisch tijdschrift. Het artikel is echter ingetrokken. Wakefield heeft zijn hele onderzoek bijeen ge ‘diderik stapels’. De relatie tussen vaccin en autisme is er dus niet.

In Amerika woedt dezelfde discussie als in Nederland en ook daar lijkt een talkshowhost het best te kunnen verwoorden waarom niet elke twijfel goed is. John Oliver vat samen: “Vaccinaties hebben miljoenen levens gered. Ooit werd een nieuw vaccin zelfs gevierd. Polio bijvoorbeeld, werd op deze manier uitgeroeid.” Hij is kritisch ten opzichte van de Amerikaanse president die tijdens zijn campagnetijd sprak over ‘een kleinere dosis verspreid over langere tijd.’

Het resultaat van het groeiende scepsis is dat in 11 staten het aantal kinderen zonder vaccins groeit. Een ziekte als de mazelen, iets wat nu beheersbaar is, kan door dergelijke twijfels weer oprukken. De talkshowhost smeekt ouders daarom te niet te luisteren naar een ‘gevoeletje’, ook niet artikelen of vlogs, maar naar de wetenschap. Wij knikken volmondig ja.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.