Waarom eenzaamheid gevaarlijk is en drie dingen die jij kunt doen - Vance

Nu aan het lezen

Waarom eenzaamheid gevaarlijk is en drie dingen die jij kunt doen

Waarom eenzaamheid gevaarlijk is en drie dingen die jij kunt doen

We zijn allemaal weleens alleen. Misschien woon je wel op jezelf, ben je eens alleen op reis geweest of ben je simpelweg een introvert die zich graag terugtrekt. En dit alleen zijn kan soms heerlijk zijn, maar het kan ook leiden tot iets minder aangenaams: eenzaamheid.

Eenzaam zijn is niet alleen heel erg stom, het is ook nog eens gevaarlijk. Volgens een aantal onderzoeken aan de universiteiten van Chicago en Los Angeles heeft sociale isolatie een sterke invloed op je gezondheid. Zo kan je hierdoor problemen met je immuunsysteem krijgen, met je slaap en kan het voor een hoge bloeddruk zorgen.

Levensgevaarlijk

Alsof een gevaar voor je gezondheid niet erg genoeg is, geeft een mega-onderzoek nu ook aan dat het zelfs gevaarlijker is dan obesitas. Tijdens een jaarlijkse conventie in Washington presenteert professor Julianne Holt-Lunstad schokkende onderzoeksresultaten. Uit 70 verschillende studies met 3.4 miljoen deelnemers (uit Amerika, Europa, Azië en Australië) blijkt dat sociale isolatie, eenzaamheid en alleen wonen kunnen leiden tot een vroegere dood.

Eenzaamheid geeft een zodanig risico op vroegtijdige sterfte, dat het risico gelijk aan en soms ook groter is dan bij een ziekte als obesitas. “Met een toenemende vergrijzing wordt het effect op de volksgezondheid alleen maar groter. Veel naties verspreid over de wereld suggereren nu zelfs dat we te maken hebben met een ‘eenzaamheid epidemie.’ De uitdaging is nu wat we hieraan kunnen doen”, aldus Holt-Lunstad.

Eenzaamheid is ook in Nederland een probleem, zo voelt 4 procent van de mensen van 15 jaar en ouder zich eenzaam, aldus het CBS.

Laat je zien

Gelukkig zijn er genoeg dingen die jij kan doen om je eenzaamheidsgevoel te verminderen. Zo hebben mensen met depressie of angsten vaak de neiging zich af te zonderen, terwijl ze juist het tegenovergestelde moeten doen. Het is belangrijk om een groep mensen te hebben die je op kan vangen. Denk aan vrienden en familie bij wie jij je verhaal kwijt kan.

Maak nieuwe connecties

Als het niet helpt om meer tijd door je brengen met je huidige vrienden en familie, is het misschien een idee om nieuwe mensen te ontmoeten. Door sociale relaties op te bouwen, zorg je ervoor dat je niet alleen maar thuis achter je computer zit maar daadwerkelijk mensen ziet op een dag. Geef je eens op bij een sportvereniging, cursus of meld je aan als vrijwilliger. Er zijn genoeg manieren waarop jij nieuwe mensen kunt leren kennen.

Verander je blik

Een belangrijk aspect van onze eenzaamheid is hoe wij naar anderen kijken. Probeer eens positiever in het leven te staan. “Wees dankbaar, meer positief en onderscheid jezelf van anderen”, vertelt John Cacioppo, schrijver van het boek “Loneliness: Human Nature and the Need for Social Connection.”

Toch is er maar zoveel dat je kunt doen tegen eenzaamheid. Zo kan het ook onderdeel uitmaken van een depressie of een mentale stoornis. In dat geval is het belangrijk je leefstijl aan te passen en medisch advies te zoeken.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.