Waarom Eminem's rap-aanval op Trump blank Amerika wakker schudt - Vance

Nu aan het lezen

Waarom Eminem’s rap-aanval op Trump blank Amerika wakker schudt

Waarom Eminem’s rap-aanval op Trump blank Amerika wakker schudt

Eminem staat al sinds ik mij kan herinneren bekend als dé rapper die de hiphop cultuur wakker schudde. En niet alleen vanwege zijn ijzersterke raps, maar ook omdat we voor het eerst een blanke jongen uit Detroit op het podium zagen. De woorden-goochelaar is inmiddels een dagje ouder en allang uit de hitlijsten verdwenen. Toch liet hij zich deze week weer horen en blies wederom de muziek- en de politieke wereld omver.

Politieke aanval

In 2004 uitte de rapper zijn kritiek op de toenmalige Amerikaanse President George W. Bush in zijn anti-oorlog nummer “Mosh”. De snoeiharde rapper is dus zeker niet een vreemde als het gaat om kritiek op de politiek. Afgelopen dinsdag voegde hij een ijzersterke rap toe aan zijn repertoire, dit keer over de huidige Amerikaanse President Trump.

Marshall Mathers aka Slim Shady aka Eminem debuteerde zijn nieuwste nummer “The Storm” op 10 oktober tijdens de jaarlijkse Black Entertainment Television (BET) Awards. De rap schudde meteen heel Amerika wakker met 8.7 miljoen YouTube views en twee miljoen tweets tot gevolg. Maar waarom?

Blanke fans

Sommigen zien de storm aan reacties op Eminem’s rap als een vorm van racisme. Hij zou alleen maar zoveel media aandacht krijgen omdat hij blank is. En dat kan ook wel zo zijn. Enkele donkere rappers gingen hem voor met een aanval op Trump, waaronder bekende artiesten als Kendrick Lamar, Ty Dolla $ign en A Tribe Called Quest. Toch heeft de blanke huid van Eminem invloed, hij bereikt hiermee namelijk – helaas maar waar – een compleet ander publiek in Amerika.

De New York Times wijst erop dat zijn fans vooral bestaan uit blanke mensen uit het platteland. Terwijl een rapper als Kendrick Lamar met zijn rap tegen Trump “The Heart Part 4” vooral anti-Trump mensen bereikt, ligt dit bij Eminem anders. Bij de blanke rapper is er namelijk één groot verschil: de kans is groot dat Trump voorstanders wel naar hem luisteren.

Negatieve respons

Eminem richt zich in zijn rap duidelijk tot zijn Trump-stemmende luisteraars: “En als je niet kunt beslissen wie je leuk vindt en verdeeld bent / Over wie je steunt, doe ik het voor je met dit”, waarna hij met zijn middelvinger naar de camera wijst.

En de fans hebben de rapper uit Detroit gehoord. Ze uiten massaal hun afgunst – op geheel Trumpse wijze – op Twitter. Vele luisteraars zweren zelfs nooit meer naar de rapper te luisteren.

Dixie Chicks

Eminem gaat heel bewust tegen zijn conservatieve fans in en wordt meteen vergeleken met de country-zingende meidengroep Dixie Chicks. Ook zij staan bekend om het uiten van kritiek op de Amerikaanse president. Zo trad de groep op voor een gigantisch scherm waarop Trump als de duivel stond afgebeeld.

Eminem weet als geen ander dat hij een groot bereik heeft met zijn nummers. Het is daarom goed dat bekende artiesten als de rapper, maar ook Kendrick Lamar en de Dixie Chicks hun gedachten uitspreken. Eminem weet dit pakkend te verwoorden in zijn afsluitende songtekst, waarin hij Amerikanen oproept om op te staan tegen Trump en op te komen voor hun eigen land:

“The rest of America stand up / We love our military, and we love our country / But we f**king hate Trump”

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.