Waarom ouders van Amerikaanse meisjes naar Nederland moeten komen - Vance

Nu aan het lezen

Waarom ouders van Amerikaanse meisjes naar Nederland moeten komen

Waarom ouders van Amerikaanse meisjes naar Nederland moeten komen

Stomdronken worden en met iemand zoenen, dat is het ultieme doel van de avond voor Amerikaanse vrouwelijke studenten. Maar ook geen ‘nee’ durven of kunnen zeggen in bed. In het nieuwe Amerikaanse boek Girls and Sex: navigating the Complicated New Landscape worden de moeilijkheden van de huidige ‘hook-up’ cultuur besproken. 

In het boek wisselt een economie studente in haar dorm een discussie over genderrollen af met het aantrekken van een mini-rok, om een vervolgens een fles wodka onder de arm te nemen. Ze hoopt op een avond met een happy end, al beseft ze zelf ook wel dat dit gek is. ‘Tijdens mijn genderstudies les heb ik het over de ‘verdomde patriarchie’. Maar wat is het nut van een avondje uit als je geen aandacht krijgt van mannen?’

moeder met dochter

Hoe kan het, vraagt auteur en journalist Peggy Orenstein zich af, dat jonge vrouwen op veel plekken zo geëmancipeerd zijn, behalve in de slaapkamer. Voor mannen, zegt ze, is er plezier en genot. Voor meisjes is er weinig fysieke bevrediging, veel spijtgevoelens en heerst er een algemene consensus dat in bed mannen de leiding hebben.

Ouders

De Amerikaanse auteur, met zelf een tienerdochter, kwam hierachter door drie jaar lang gesprekken te voeren met zeventig vrouwen tussen de 15 en 20 jaar  Bijna de helft van de meisjes met wie ze sprak, gaf aan weleens het bed in te zijn gepraat. Ook waren veel ervan verkracht, waaronder de eerdergenoemde economiestudente. Zij vertelde zo in de war te zijn, dat ze haar aanrander zelfs bedankte voor de avond toen hij haar de volgende ochtend thuis afzette. “Ze had het leuk gehad.”

Hoewel het boek vooral meisjes lijkt aan te spreken, of althans de moeilijkheden van alle seksuele mogelijkheden in kaart brengt, bestaat het echte lezerspubliek van Girls and Sex uit de ouders die hen proberen te begrijpen. Orenstein tipt wat een moeder of vader zou moeten doen als zij willen dat hun dochter de ‘juiste’ seksuele keuzes maakt: “Verhuis naar Nederland.”

Nederlandse meisjes, zegt Orenstein, zijn eerder dan hun Amerikaanse seksegenoten geneigd seks te hebben in een liefdevolle relatie, en minder omdat jongens het verwachten.

Ouders praten hier met hun kinderen over seks. En niet alleen over de bloemetjes, bijtjes en condooms, maar ook over plezier en de manier waarop je ‘nee’ kan zeggen tegen iemand. Of ‘ja’: logeerpartijtjes thuis worden verkozen boven stiekem gedoe.

Het feit dat Orensteins dertienjarige dochter elke keer wegloopt wanneer ze het boek ter sprake brengt, bewijst volgens haar de moeilijkheden van seks en consensus in dit tijdperk. “Erover praten helpt. Al is er meer nodig dan alleen maar goede seksuele voorlichting aan de eettafel.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.