Pinterest belangrijker dan Linkedin als je gaat solliciteren

Nu aan het lezen

Waarom Pinterest belangrijker is dan LinkedIn als je gaat solliciteren

Waarom Pinterest belangrijker is dan LinkedIn als je gaat solliciteren

Bij OK GO, het bedrijfje achter deze site, lopen regelmatig mensen stage. Studenten aan de school voor Journalistiek, communicatie- en multimedia studenten maar ook jonge creatieven in de dop die bijvoorbeeld CMD, fotografie of visueel ontwerp studeren (mocht je nog op zoek zijn naar een stage, kijk dan vooral even hier voor ons huidige stage aanbod). Dat stage lopen bij een jong, creatief en snelgroeiend mediabedrijf enorm in trek is, blijkt wel uit de enorme stapel sollicitaties die we elke week mogen ontvangen. Maar hoe zorg je nou dat je opvalt tussen al die anderen?

De vorm maakt niet uit,
de inhoud wel

De manier waarop mensen solliciteren loopt nogal uiteen: Sommigen vinden een vacature via onze eigen website, anderen via een stagebord op school of via een vacaturesite zoals Stagemotor. Van de één ontvangen we een email met in de bijlage een CV. De ander stuurt een kort berichtje met in de bijlage een aparte sollicitatiebrief en een link naar een online portfolio of LinkedIn pagina. Hoe je solliciteert maakt eigenlijk niet zoveel uit: Het is niet zo dat je iets fout kunt doen wanneer je je brief via email of juist in een apart document stuurt. Wat er wel of niet in staat, is natuurlijk wel bepalend voor je kansen op een uitnodiging voor een eerste gesprek.

Een mooi CV is leuk, maar de inhoud is belangrijker
Een mooi CV is leuk, maar de inhoud is belangrijker

Wat opvalt is dat veel mensen tegenwoordig veel tijd besteden aan de opmaak van hun CV of portfolio: Een beetje een hip CV ziet er tegenwoordig uit als een infographic met allerlei grafieken voor je competenties. Een mooi gezicht, maar vergeet niet dat het voor veel werkgevers ook hier uiteindelijk toch om de inhoud draait. Een manager wil in ongeveer 1-2 velletjes papier kunnen zien wie jij bent, en waar je vandaan komt. Daarbij is het relevanter om te zien waar je naar de middelbare school bent geweest, welke dingen je naast je studie hebt gedaan en wat je ambities zijn, dan dat er een flitsende staafdiagram in staat die laat zien hoe goed jij Frans spreekt (niet bijster relevant, voor 99% van alle vacatures).

Natuurlijk is het belangrijk dat je zorg en aandacht besteed aan de opmaak van je CV: Als je studeert op een creatieve communicatie functie moet je ook kunnen laten zien dat je creatief bent, en dat je goed kunt communiceren.

Niet omdat het moet,
maar omdat je wil

Met het doorsturen van je blog of online portfolio laat je een potentiële werkgever zien wat je kan: Je geeft een kijkje in de projecten die je tot nu toe hebt gemaakt. De studenten die opvallen op dit vlak zijn diegenen die zichtbaar een beetje meer hebben gedaan dan de rest: Bijvoorbeeld door consequent een blog bij te houden, of door bij een schoolopdracht ook een toelichting te geven op hun denkproces. Wat een werkgever direct ziet is of je een site hebt gemaakt ‘omdat het nu eenmaal moet’, of omdat je dolenthousiast bent over digitale media en dingen maken. Zorg dus dat je altijd net een schepje meer geeft dan je klasgenoten die voor een 6-je gaan.

Wat zegt je Pinterest pagina over jouw stijl?

Heb je al je social media kanalen op orde?

Via een portfolio of blog komen werkgevers al snel op je social media kanalen terecht. En als je ze niet op je eigen site vermeld, kun je er donder op zeggen dat ze je googelen. De reden daarvoor is heel simpel: Mensen willen je leren kennen, en ook als je eenmaal bent uitgenodigd voor een eerste gesprek bieden je social media kanalen vaak aanknopingspunten voor het gesprek omdat ze inzicht geven in je interesses of stijl.

pinterest-contextualmenuWat dat betreft zou je kunnen stellen dat wij bij OK GO eerder kijken naar iemand zijn Pinterest of Instagram profiel, dan naar je LinkedIn pagina. Een LinkedIn pagina is vaak ook weer zo’n moetje: Je hebt al je school en studie informatie ingevuld, maar zeker wanneer je aan het begin van je carrière staat valt er verder nog niet zoveel te melden. Daarnaast stuur je toch ook je CV mee, waarin je vaak net iets meer kwijt kunt.

De meeste LinkedIn profielen van afstudeerders lijken daardoor best wel op elkaar. Natuurlijk val je op als je naast je studie al hebt gefreelanced als fotograaf, of een succesvolle travelblog bij houdt. Maar wat nou als je dat allemaal nog niet hebt gedaan?

Een kijkje in de ziel

Voor mij persoonlijk vormt een Pinterest pagina vaak een mooi kijkje in de ziel. Door te kijken naar wat voor borden iemand heeft aangemaakt, zie je welke onderwerpen hem of haar interesseren en wat iemand mooi vindt. En dat is belangrijk, zeker in een creatief beroep als mediamaker, journalist of designer. En het is misschien wel de belangrijkste vraag van elk sollicitatiegesprek: Waar haal jij je inspiratie vandaan, hoe ga je te werk?

Pinterest vervult in dat proces voor veel mensen de rol van prikbord om de creatieve processen op gang te brengen. Door afbeeldingen te verzamelen van dingen die je mooi vindt, of het nou reizen, recepten, webdesigns of portretfoto’s zijn, ontwikkel je langzaam maar zeker een steeds beter beeld van je eigen stijl. Kijk maar eens goed naar de Pinterest pagina’s van anderen: Zie je hoe die verschillen van wat jij mooi of belangrijk vindt? Juist daarin ligt dus jouw kracht. En elke designer begint een nieuw project met het kijken naar het werk van anderen, dus laat dat proces vooral zien.

Pinterest geeft je vaak een goed beeld van trends die op dit moment spelen

Voed de visuele honger

Het is algemeen bekend dat mensen visuele wezens zijn. Het is niet voor niets dat webdesigners meestal voor ‘lekker veel beeld’ op een blog of nieuwssite kiezen: Mensen klikken vaker op afbeeldingen dan op tekst. Ook daarom geeft een goed gevulde Pinterest pagina mij als werkgever een veel beter beeld van een persoon, zijn dromen en ambities dan een generieke LinkedIn pagina: Het smoelt lekkerder, en veel mensen zijn bovendien beter in staat om een visueel moodboard van zichzelf te maken, dan te beschrijven wat ze in huis hebben.

Niets is immers zo vervelend als het schrijven van een sollicitatiebrief of CV, waarin je probeert zelfverzekerd te klinken maar ook om vooral niet arrogant over te komen. Bij het maken van een Pinterest board ben je daar juist helemaal niet mee bezig, je maakt het namelijk op de eerste plaats voor jezelf. En juist die vrijheid maakt dat je écht iets van jezelf laat zien, en dat vinden werkgevers maar wat fijn.

Basisschool leraren delen tips en knutselideeën via Pinterest

Browse, Pin, Repeat

Oh nee, hoor ik je denken, moet ik vanaf nu dan ook heel zakelijk en professioneel met mijn Pinterest pagina aan de slag? Nee. Pinterest is een sociaal netwerk dat de meeste mensen gebruiken ter ontspanning en vermaak. En dat moet vooral zo blijven. Wel kun je er bij het aanmaken van een Pinterest bord op letten of dit een bord is dat je met de buitenwereld wilt delen: Sommige onderwerpen zijn gewoon echt privé en moeten dat blijven. Ik moet bijvoorbeeld altijd heel erg lachen als ik één van mijn vrienden een board ‘babykamer’ of ‘wedding’ zie aanmaken. Weet je wel gelijk hoe laat het is. ^_^

Als Einstein het zegt..
Als Einstein het zegt..

Daarnaast kun je nadenken hoe je Pinterest kunt gebruiken om je blik te verruimen. Misschien ben je helemaal niet bezig met het zoeken van een nieuw huis, maar kun je wel een bord rondom interieur trends aanmaken met wat je allemaal mooi vindt. Als je uiteindelijk naar die collectie van beelden kijkt zal je opvallen dat er bijvoorbeeld bepaalde kleurtrends spelen die voor jou als webdesigner ook relevant zijn. Of dat jouw stijl in het algemeen veel stoerder is dan je dacht. Een half uurtje Pinteresten in de trein is stimulerender voor je creatieve geest dan door je Facebook feed scrollen kan ik je verzekeren.

Bovendien zijn er ook beroepsmatig veel interessante onderwerpen die je op Pinterest kunt terug vinden. Wil je bijvoorbeeld toch graag een mooie vormgeving voor je CV, dan vind je daarvan duizenden voorbeelden (en gratis templates om te downloaden) via de dienst. Ook zijn er boards rondom infographics, onderwijs, presentatie tips, studie hacks, blogadvies, marketingtrucs en gadgets te vinden. Verbreed dus ook hier je creatieve horizon en vakinhoudelijke kennis.

En zorg er in elk geval voor dat je Pinterest pagina een beetje gevuld is, als je deze onder je eigen naam bijhoudt. We krijgen ook wel eens sollicitaties van mensen die bijvoorbeeld maar 1 bord hebben aangemaakt, bijvoorbeeld voor een schoolopdracht. Het signaal dat je daarmee uitstraalt is vooral dat je dingen doet omdat je ze nu eenmaal moet doen, en niet dat je het leuk vindt om met creatieve zaken bezig te zijn of je eigen stijl te ontwikkelen.

Resumé

Vanaf nu dus geen CV maar een Pinterest pagina doorsturen bij een sollicitatie? Zo erg is het waarschijnlijk nog niet. Maar wees je er wel van bewust dat (goeie) werkgevers zeker even een kijkje gaan nemen op ál je social media kanalen. En dat je dus beter geen dronken foto’s op je Facebook of Twitter kunt zetten als je op het punt staat je CV de deur uit te doen spreekt voor zich. Maar vergeet dus vooral ook je Pinterest pagina niet: Voor sommige (echt leuke!) banen maakt dat net even het grote verschil.

 

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.