Waarom het rechts-populisme in Spanje geen vlam vat

Nu aan het lezen

Waarom het rechts-populisme in Spanje geen vlam vat

Waarom het rechts-populisme in Spanje geen vlam vat

Uit recent onderzoek blijkt dat het rechts-populisme en nationalisme in de VS en Europa toeneemt. Grote delen van de inwoners van westerse landen beamen het feit dat verdere migratie van landen met een hoofdzakelijke moslimpopulatie zou moeten stoppen. Doet dat denken aan Trump en zijn moslimban? Wellicht.

Dat de onvrede nu stijgt is niet gek, menen experts. Economische malaise, wantrouwen in het huidige politieke systeem: er zijn argumenten voorhanden waarom populisme scoort net zoals dat in het verleden heeft gedaan.

De Spaanse uitzondering

Er is een uitzondering op de regel en wel in het zuiden van Europa. Het is een land waar de impact van de economische crisis, werkloosheid en immigratie sterker aanwezig is dan elders. En toch pleit de bevolking voor méér en betere opvang voor vluchtelingen. 160.000 Catalanen betraden zaterdag de straten van Barcelona om de regering te herinneren aan hun verantwoordelijkheid om meer vluchtelingen op te vangen.

‘Xenofobie’

Van de 17.000 vluchtelingen die het land minimaal moet binnenlaten, zijn er in twee jaar tijd slechts 1100 voorzien van binnenlandse hulp. Toch is het aandeel extreem-rechtse politici (met veelal xenofobische en anti-Europese ideeën) nihil in het land: ze konden slechts 1 procent van de stemmen verzamelen tijdens de afgelopen nationale verkiezingen. Het fenomeen wordt de Spaanse uitzondering genoemd in een nieuw verschenen paper.

Auteur van het onderzoek is Carmen González-Enríquez die drie redenen geeft voor de uitzondering. “In eerste instantie is er in Spanje een gebrek aan sterk leiderschap op extreem-rechts vlak. Dan is er het Spaanse kiessysteem die de voorkeur geeft aan grote partijen met een al gevestigde aanwezigheid in verkiezingsdistricten van verschillende grootte.”

Francisco Franco

De grootste reden is volgens de onderzoekster het nalatenschap van dictator Francisco Franco die van 1939-1975 (!) het land bestuurde. Daarmee zou de nationale identiteit zijn verzwakt en een sterk cynisme onder de bevolking aangezweld ten opzichte van autoritair rechts bestuur.

“De meest belangrijke factor is dus onze recente geschiedenis. De Franco-periode heeft op de een of andere manier Spanje onthouden van het virus van extreme nationalisme en xenofobie.” Volgens González-Enríquez zal het nog tientallen jaren duren voordat dit zal verdwijnen. Here’s to hoping!

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.