"We moeten af van het idee dat drugs er gewoon bij horen"

Nu aan het lezen

“We moeten af van het idee dat drugs er gewoon bij horen”

“We moeten af van het idee dat drugs er gewoon bij horen”

Politiechef Akerboom vindt dat drugsgebruikers een rol moeten spelen in de criminaliteit van de drugswereld. Maar is dat eigenlijk wel zo reëel? Volgens criminoloog Ton Nabben van de UvA niet.

Het probleem ligt volgens Nabben niet bij jongeren en jongvolwassenen die in het weekend wel eens een pilletje of cocaïne gebruiken, maar juist bij de internationale drugshandel.

Acceptatie van harddrugs

Politiechef Akerboom en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid spraken gisteren over de acceptatie van harddrugs. Volgens hen hebben veel twintigers en dertigers niet door dat ze door hun drugsgebruik een systeem gaande houden dat bestaat uit extreem geweld.

Ferry Goossens van het Trimbos-instituut vindt de oproep interessant. Maar ook hij denkt niet dat drugsgebruikers echt zullen stoppen. “We horen van jongeren dat ze best voor een soort ‘Max Havelaar-coke’ zouden willen kiezen, maar dat kan niet. Het blijft een illegale markt”, zegt hij in radioprogramma Nieuws en Co.

Mainstream

Goossens ziet wel dat drugsgebruik steeds meer mainstream is geworden. Jongeren praten er gemakkelijker over en keuren het gebruik ervan minder snel af. Volgens hem zijn jongeren en jongvolwassenen zich bewust van de gevolgen van het gebruik ervan, maar kiezen zij er toch voor om het te doen.

Akerboom vertelde dat je nu veel jongeren ziet die heel bewust voor een gezonde levensstijl kiezen, met yoga, smoothies en fitness. Maar dat zij wel degenen zijn die in het weekend drugs gebruiken. “Op die manier wordt drugsgebruik genormaliseerd. Van dat imago moeten we af.” Maar volgens Nabben zit deze manier van leven gewoon ingebakken in de drukke levensstijl van millennials.

Minder incidenten

Nabben vindt dat de normalisatie van drugs ook juist voordelen heeft. Zo zijn er in Nederland veel minder drugsincidenten dan in andere landen. En dat komt doordat het gebruik van drugs bespreekbaar wordt gemaakt en omdat er goede voorlichtingen zijn.

Avalon (26) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.