Dit weekend komen zeemeerminnen massaal naar Utrecht voor het eerste NK

Nu aan het lezen

Dit weekend komen zeemeerminnen massaal naar Utrecht voor hun eerste NK

Dit weekend komen zeemeerminnen massaal naar Utrecht voor hun eerste NK

In de categorie ‘dingen die ik niet op een zondag had verwacht’ valt het evenement dat aankomend weekend plaatsvindt in Utrecht. Zo’n 75 zeemeerminnen – vrouwen én mannen – zwemmen er dan de vinnen uit hun lijf tijdens het NK in zwembad De Kwakel.

Verwacht geen bizar hilarisch event, maar serieuze wedstrijdperikelen. In twee onderdelen onderscheiden mermaids zich op het vlak van snelheid én elegantie. Organisator en eigenaar van zwemschool Onda Jolanda van der Meijden doet uit de doeken wat we kunnen verwachten.

Professionele jury

“Uiterlijk, techniek: alles wordt beoordeeld. Haar, make-up, soms zelfgemaakte outfits. Naast uiterlijk kijken we naar het parcours waarbij deelnemers verplichte figuren moeten zwemmen. Door poortjes bijvoorbeeld en om hun eigen as.”

De waterkunsten, want dat zijn het, worden beoordeeld door een vierkoppige jury waaronder twee professionele zeemeerminnen uit België. Maar een zeemeermin, dat is toch iets uit een sprookje?

Dat klopt, zegt Jolanda. Maar het neemt behoorlijk serieuze vormen aan. “Zeemeerminzwemmen hangt tussen sport en lifestyle in. Vorig jaar begon ik in Nederland als de eerste zwemles-aanbieder en nu organiseren we al een NK.” De hype is overgewaaid uit Amerika en Australië, waar kinderen en volwassenen zich al jaren als een mermaid in het water begeven: compleet met staart en golvende zwembeweging.

Hoe voelt het om in een pakje door het water te glijden? In eerste instantie heel onnatuurlijk omdat we gewend zijn een schoolslag te zwemmen in Nederland. “Je benen zitten helemaal in een staart. Dat gevoel kan afschrikwekkend zijn.”

Lifestyle

Maar: zodra de slag eigen is gemaakt, is het een makkelijke en vrije manier van bewegen. “Ik hoor veel dat het onder water heel rustig is, mensen vinden dat dat heerlijk. Het is echt een uitstapje naar een fijne andere wereld. En natuurlijk: het plaatje met de staart en mooie kleuren maakt het ook heel verbeeldend.”

Toch blijft het zwemmen met een zeemeerminstaart best pittig:”Vergis je niet: je spant je core erg aan.” Zelf zwemt Jolande ook weleens, ter voorbereiding op haar lessen. “Ik ben meer de badjuf, maar moet natuurlijk ook weten wat ik doceer. Laatst stond ik in de Linda. met een portretserie van zeemeerminnen. Voor veel mensen is het echt een lifestyle, voor mij niet: ik bekijk het puur vanuit mijn professie.”

Dure hobby

Dat het een lifestyle is, is inmiddels bekend, maar volgens Jolande is het mermaiden ook een heuse business aan het worden. “De bijhorende lifestyle van een zeemeermin is best prijzig.  Mannen en vrouwen hebben een eigen (siliconen)staart waar duizenden euro’s in gaat zitten. Vaak zijn ze dan in te huren als professional.”

Vrouwen én mannen dus. Hoewel de sport typisch vrouwelijke kenmerken vertoont – sierlijke bewegingen, glanzende stoffen – vinden mannen het in de praktijk met name interesse om te ervaren hoe het voelt, je benen in zo’n staart, zegt Jolande. 3 van de 74 deelnemer bij het NK komende zondag zijn man. Bij de lessen is zo’n 99 procent vrouw is. De mermaid-instructrice denkt dat daar nog wel verandering in komt. “Vooral als het als meer normaal wordt gezien.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.