De wereld redden met eetbaar bestek: deze Indiër doet het

Nu aan het lezen

De wereld redden met eetbaar bestek: deze Indiër doet het

De wereld redden met eetbaar bestek: deze Indiër doet het

Of je je nu hard maakt voor het milieu of niet: iedereen is het erover eens dat enorme hoeveelheden plastic nergens goed voor zijn. Niet voor het milieu of onze lichamen. Onze lifestyle veranderen – minder kopen, meer lokaal of zelf verbouwen – blijft lastig. Milieuvriendelijke alternatieven, zoals andere materialen voor producten, maken hun opmars om dit enorme probleem te bestrijden.

Wetenschapper Narayana Peesapaty is de optimistische oprichter van het Indiase bestekbedrijf Bakeys en denkt de oplossing te hebben gevonden voor plastic waste in de wereld: eetbaar bestek. Ik heb het getest en was verrukt: terwijl je een hap eten neemt en vervolgens je lepel opeet, kan je je werkelijk niet voorstellen waarom dit niet meer gebeurt.

Veganistisch

De lepels zijn veganistisch en gemaakt van gierst: een graangewas dat niet snel soggy wordt of breekt. Warme soep, koud ijs of kleverige rijstkorrels: het kan allemaal. De lepels worden gemaakt zonder chemicaliën en zijn 100% natuurlijk.

De enige toevoegingen zijn wat peper, zout en kruiden voor de ‘hartige’ lepels, en suiker voor de zoete variant. Wil je de pure smaak van je eten behouden? Er is ook een neutrale variant van het product.

657

Om complexe problemen op te lossen moet je met simpele oplossingen komen, aldus Peesapaty tijdens zijn TEDx Talk in Amsterdam. “Mensen verklaarden me voor gek”, zegt hij over het begin van zijn onderneming. Maar nu kopen mensen van over de hele wereld zijn product.

Wellicht omdat het een toevoeging is aan je maaltijd. De lepels verbeteren  de culinaire ervaring waardoor je niet het idee hebt met ieder hapje te wereld te verbeteren. De smaak van de lepels is het best te omschrijven als een droge cracker. Precies het idee van Peesapaty tijdens het testproces. “Er zit geen vet in en het moest passen bij elk type voedsel. De smaak van het eten gaat er echt in zitten.”

tk

Lepels

Op dit moment is het nog wachten op eetbare vorken en messen, handig als je meer dan koffie, thee, soep of curry’s wil verorberen. Voor nu zijn de lepels al perfect als je na afloop van je picknick in het park geen afval wil achterlaten of je dagelijkse treintocht wilt afsluiten met een crackerachtig product. Eet smakelijk!

 

 

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.