De wereld kan vanaf 2050 volledig draaien op wind-, zonne-energie en waterkracht - Vance

Nu aan het lezen

De wereld kan vanaf 2050 volledig draaien op wind-, zonne-energie en waterkracht

De wereld kan vanaf 2050 volledig draaien op wind-, zonne-energie en waterkracht

Binnen een paar decennia zou de wereld helemaal aangedreven kunnen worden door niks anders dan wind, water en zonlicht. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek, die net uitkwam voordat wereldleiders in Parijs samenkomen om een klimaatdeal te sluiten. We kunnen helemaal en snel afkomen van fossiele brandstoffen, als landen de politieke wil kunnen vinden.

“Dit zijn simpelweg plannen die laten zien dat het technisch en economisch uitvoerbaar is om de energie-infrastructuur te veranderen van al deze verschillende landen,” vertelt Mark Jacobson, directeur van het ‘Atmosphere/Energy’-programma op Stanford University, die samenwerkte met collega’s van de University of California om de energie-kaarten van 139 landen te analyseren. De onderzoekers rekenden uit hoeveel energie elk land moet hebben tegen 2050 – inclusief electriciteit, vervoer, verwarming en verkoeling, industrie en landbouw – en toen uitgerekend hoe herbruikbare energie deze behoefte kon vervullen en hoeveel dit zou kosten.

“Mensen die tegen deze verandering zijn, zouden beargumenteren dat het te duur is, dat er simpelweg niet genoeg energie is of dat het onbetrouwbaar is. Maar al deze argumenten zijn niet waar,” zegt Jacobson. Herbruikbare energie is nu al goedkoop en zal nog goedkoper worden. “Zelfs nu,” legt Jacobson uit, “is  wind de goedkoopste elektriciteit in de Verenigde Staten; de kosten zijn maar 3,5 cent per kilowatt-uur, vergeleken met 6 tot 8 cent voor natuurlijk gas. En dat is exclusief de gezondheids- en klimaatvoordelen: het onderzoek schat dat de veranderde infrastructuur zo’n 4 tot 7 miljoen levens zal redden per jaar, van mensen die anders gestorven zouden zijn door luchtvervuiling – sterfgevallen die de wereld ongeveer 3% van de mondiale BBP zou kosten. 

Het onderzoek geeft een tijdlijn van hoe de verandering kan plaatsvinden. Tegen het jaar 2020 zouden landen moeten stoppen met het maken van nieuwe kolen, aardgas of kerncentrales. Nieuwe huishoudelijke apparaten zoals fornuizen en verwarmingen zouden elektrisch moeten zijn, niet op gas. In 2025 moeten nieuwe schepen, treinen en bussen elektrisch worden. Auto’s en vrachtwagens worden aangepakt in 2030. En ten slotte, in 2050, zou de verandering compleet zijn.

Maar er is een probleem: de politiek. Landen moeten zelf bepalen dat ze deze verandering willen maken. “Als ze dit doen, zal het ook echt werken,” zeggen de onderzoekers.

Nikki (22) studeert Communicatiewetenschap in Nijmegen en deed daarvoor een minor Journalistiek aan Western University in London, Canada. Ze is geïnteresseerd in fotografie, digitale ontwikkelingen en design.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.