What's up met die roze mutsen tijdens de Women's Rights March?

Nu aan het lezen

What’s up met die roze mutsen tijdens de Women’s Rights March?

What’s up met die roze mutsen tijdens de Women’s Rights March?

Met de presidentiële inauguratie in de Verenigde Staten vrijdag, was het weekend volop bestemd voor de nasleep van de officiële eed die van Donald Trump president van de Verenigde Staten maakte.

De transformatie van de notoire zakenman naar politieke mogendheid, zorgen voor discussies in de VS en ver daarbuiten. Miljoenen mensen kwamen 21 januari bijeen in Womens Rights Marches om zich te keren tegen het gedachtegoed van Trump.

Historisch moment

Wereldwijd betraden vrouwen, mannen en kinderen de straten bepakt met protestborden en een vechtlust waar je u tegen zegt. Een accessoire in Chicago overstemde de succesvolle mars: roze gebreide mutsen. Waar komen deze breisels vandaan?

Foto: Shannon Stapleton / Reuters

Allereerst is de naam ‘Pussyhat’ af te leiden van het ontwerp: de opvallende roze hoofddeksels bevatten twee poezenoortjes. Het feministische accessoire, ook eenvoudig zelf te breien, is een initiatief van The Pussyhat Project. Het riep wereldwijd vrouwen op om voor de protestacties in Amerika en op andere plekken zelf een roze muts te breien als symbool voor vrouwenrechten.

Iconische muts

De naam is nog het minst verwonderlijke aan de breisels. ‘Pussyhat’ refereert naar de omstreden uitspraak van Trump uit 2005 over vrouwelijke geslachtsdelen en de macht ermee te doen wat mannen maar blieven. “Grab ‘em by the pussy‘, is zo verworven tot een feministische slogan.

De mutsen zijn een wereldwijde poging om mensen bewust te maken van Trumps (vrouwonvriendelijke) gedachtengoed. Het experiment is geslaagd te noemen: de productie van de mutsen zorgden voor een tekort aan roze breiwol in de VS. De Women’s March trok daarnaast meer mensen dan Trumps inauguratie.

Een zee van roze

“We hebben het gedaan! We hebben een zee van roze gecreëerd !”, schrijven de initiatoren van de Pussyhat Project op hun website. Het project startte in november met als doel de dag na de inauguratie een roze massa te generen. De mutsen moesten niet alleen de aanwezigen vertegenwoordigen maar ook een signaal zijn van breiers die niet fysiek bij de protesten waren.

Ook in Nederland zijn vrouwen geïnteresseerd in het iconische accessoire.

Krista Suh en Jayna Zweiman, een scenarist en architect, zijn de vrouwen achter de PussyHat. Zij bemoedigden mensen over de hele wereld hun breinaalden uit de kast te halen en het simpele patroon te gebruiken voor vrouwenrechten, gendergelijkheid en andere vormen van racisme en discriminatie.

Met de mutsen wordt niet alleen een stem gegeven aan vrouwenrechten, maar ook de liberale voorkeur: Trump-aanhangers dragen rode ‘Make America Great Again’-petjes. De pussy-hat wint het daarmee van conservatisme.

Oproep

Dat de vrouwenprotesten zijn afgelopen, wil niet zeggen dat het protest over is. De dames achter het grootste roze protest ooit vragen, nee eisen, dat we onze mutsen blijven dragen. “Draag ze, trots en met veel kabaal, voor het volgende protest. Draag het in de stad, draag je muts als je groenten gaat kopen en praat over vrouwenrechten.”

Als je je niet fijn voelt bij een roze ‘Pussyhat’, dan tippen de makers het volgende: geef je muts aan een andere feminist die je kent. Ik had nog nooit zo’n spijt dat ik niet kon breien, maar ik weet wat mij te doen staat.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.