Dit zijn de winnaars en verliezers van Game of Thrones seizoen 7 - Vance

Nu aan het lezen

Dit zijn de winnaars en verliezers van Game of Thrones seizoen 7

Dit zijn de winnaars en verliezers van Game of Thrones seizoen 7

Heb je de finale van Game of Thrones seizoen 7 ‘The Dragon and the Wolf’ nog niet gekeken? Wat zit je hier nog, kijken die hap! Dan raden wij je aan om onderstaand artikel nu nog niet te lezen. Het bevat namelijk een aantal spoilers van deze aflevering. Maakt dat je niet uit? Lees dan gerust verder.

Begon jij gisteren ook met je hart in je keel aan de voorlopig laatste aflevering van Game of Thrones? Stiekem wilde je misschien niet eens doorkijken tot het eind, wetend wat je te wachten stond. En toch was het dan zo ver: het begin van the Great War werd ingeluid door een – ja wat was het eigenlijk – bliksem-spuwende dode draak.

We kunnen nu uiteraard de gehele 80 minuten van de finale uit gaan kauwen, maar wees eerlijk: dat doen alle andere media al. Wij zetten voor jou de grootste winnaars en verliezers op een rijtje. 

cersei

Verliezer: Cersei Lannister

Ze denkt dat ze het goed voor elkaar heeft maar stiekem weten wij wel beter. We waren verrast maar toch ook weer niet toen bleek dat Cersei helemaal niet zij aan zij met de Starks en de Targaryens wilde vechten. Maar wel toen ze de man van haar incestueuze relatie, de vader van haar ongeboren kind, haar bloedeigen tweelingbroer wilde vermoorden. Terwijl alle kijkers thuis zich schrap zetten voor nog een zwaard in de keel, gaat het moment toch gek genoeg aan ons voorbij. What just happened!?

Nu Jaime weet wat het duistere plan van zijn kwaadaardige zus is, kan hij met die kennis doen wat hij wil. Bijvoorbeeld zijn geallieerden in het Noorden informeren, en het lijkt erop dat hij onderweg is – want ja, we zien een sneeuwvlokje op zijn nephand vallen. Helaas Cersei, jij bent de verliezer in dit spel. De enige man die nog echt aan jouw kant stond, is nu ook verdwenen. En wees eerlijk, denk jij echt dat 20,000 mannen met olifanten en goud de strijd gaan winnen van honderd duizenden zombies, reuzen en een draak? Denk het niet.

sansa en arya

Winnaars: Sansa & Arya Stark

Eindelijk, eindelijk is die stomme verrader Petyr Baelish dood. Dankzij de cinematografische trucjes van makers David Benioff en D.B. Weiss dachten wij even dat de band tussen de gezusters Stark voorbij was. We waren toch wel bang dat Sansa haar lieve kleine, niet meer zo onschuldige, zusje ter dood ging veroordelen. Toch wisten de zusjes, geniepig als zij zijn, achter de schermen hun eigen masterplan te bedenken. Baelish in de hoek jagen en hem in zo’n positie brengen dat hij niet meer ontsnappen kan. Zelfs traantjes en lieve woordjes zijn niet genoeg, Petyr. 

Hallo sister power! De zusjes van Winterfell zijn herenigd en sterker dan ooit. Die kracht gaan zij hard nodig hebben, aangezien er nu ontelbaar veel doden op hun af marcheren.

jon snow

Winnaar: Jon/Aegon

Jon Snow is Aegon Targaryen. Eindelijk zien wij wat we eerder al voorzagen: Jon is helemaal niet alleen de koning van het Noorden, hij is de koning van alle Koninkrijken – de rechtmatige erfgenaam van de Iron Throne.

De onthulling komt niet bepaald als een verrassing. Zelfs voor dit seizoen wisten velen al meer van zijn erfenis af. De makers wisten de nare ondertoon van de waarheid achter Jon’s bloedlijn op ongemakkelijke wijze te visualiseren. We worden enerzijds meegenomen in het verhaal achter zijn geboorte – dat hij dus het neefje is van Daenarys – en anderzijds zien wij hoe hij zijn tante te grazen neemt in bed. Daar had Bran toch even wat eerder mee mogen komen. Alhoewel, daar had Sam Tarley ook wel wat eerder mee mogen komen. Afijn. Het is dus moeilijk om te zeggen of Jon nu een winnaar of verliezer is. Ja, hij is geen bastaard maar een Targaryen (win!) maar hij ligt ook in bed met zijn tante (getsie!) en de White Walkers komen zijn kant op. En dat allemaal zonder de bescherming van het Lannister leger.

Tyrion

Verliezer: Tyrion Lannister

Arme Tyrion. Hij wordt voor de zoveelste keer voor de gek gehouden door zijn eigen zus. Hij is er levend vanaf gekomen, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Zijn emoties en rare familiegevoel maken hem blind voor het feit dat Cersei hem altijd net dat stapje voor is. En waarom vertel je niet aan iedereen dat ze zwanger is?

Naast Cersei lijkt hij ook te verliezen bij Dany. Hij kijkt wel heel zielig als hij ziet hoe zijn koningin het bed in duikt met Jon. Zou dit betekenen dat Tyrion verliefd is op de drakenkoningin? Als we deze brief van GoT-schrijver George R.R. Martin mogen geloven, worden Tyrion en Jon niet verliefd op Dany maar de jonge Arya Stark. Hallo plottwist! De rol van Arya lijkt echter verruild te zijn met die van Dany. Als dit het geval is, is Tyrion inderdaad verliefd op onze khaleesi. Oh Tyrion, je maakt het jezelf ook niet makkelijk.

Theon

Winnaar: Theon Greyjoy

Hij was altijd al een lafaard, maar in de finale staat hij voor zichzelf op. Na een korte pep talk van Jon Snow, besluit Theon dan toch zijn zus terug te winnen. De beste man loopt in zijn eentje af op wat lijkt zijn dood te worden. Bij elke vuistslag denken wij dat het zijn laatste is. Toch weet hij zijn tegenstander te verbazen – hij voelt namelijk niks in zijn kruis. Komt het toch nog goed uit dat je edele delen weg zijn, Theon. Harrag staat compleet versteld van deze onverwachte wending en daar maakt Theon goed gebruik van. Hij overmant de ‘Ironborn’ Harrag en slaat hem vrij letterlijk de hersens in. 1-0 voor Greyjoy. Nu alleen nog die wrede Euron en zijn leger verslaan en je zusje terugwinnen. Doen we even.

Euron

Verliezer: Euron Greyjoy

Euron denkt slim bezig te zijn voor zijn lieftallige koningin Cersei. Toch zal ook hij samen met haar verliezen. Hij had beter kunnen doen wat hij tegen Dany zei: vluchten naar je eiland, de Ondoden kunnen toch niet zwemmen. Luister toch eens naar je eigen woorden, Euron. Op je eilandje zit je lekker veilig en word je makkelijk koning van de Zeven Koninkrijken. De rest zal namelijk dood zijn.

Uiteindelijk is niemand behalve de Night King een winnaar in de serie. Als het hem lukt alle mannen en Dany’s twee draken te verslaan, zal niets hem tegenhouden. Water vormt geen barrière als je hele legers vanuit de lucht kunt verslaan. Zelfs mensen als Euron die weg kunnen schuilen op hun eilandje zijn dus niet meer veilig. We gaan het allemaal zien in seizoen 8, maar wanneer precies? Dat weten we nog niet.

Foto’s: HBO

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.