Winterdip? Dit zijn drie manieren waarop jij jezelf je bed uit sleept - Vance

Nu aan het lezen

Winterdip? Dit zijn drie manieren waarop jij jezelf je bed uit sleept

Winterdip? Dit zijn drie manieren waarop jij jezelf je bed uit sleept

Zit je in een dip of erger jij je simpelweg aan je luiheid? De dagen zijn kort, donker en koud. Genoeg reden om binnen te blijven, maar soms moet er toch echt wat gebeuren. De intentie is er, maar de wil is ver te zoeken. Hoe zorg je voor dat extra duwtje in de rug zodat je je huis uit gaat?

Je weet dat je je beter gaat voelen als je buiten bent en actie onderneemt, maar tóch is er dat kleine stemmetje in je hoofd dat zegt “Nee joh, kan morgen ook wel. Riverdale roept je.” Genoeg getreuzel, wij vroegen geluksexpert Paul Dolan om advies.

35,000 beslissingen

Hij is professor Gedragswetenschappen en schreef een boek over het bereiken van geluk genaamd Happiness by design: change what you do, not how you think. Paul Dolan houdt zich inmiddels jaren bezig met menselijk gedrag, hoe wij beslissingen maken en wat er uiteindelijk voor zorgt dat wij gelukkig zijn. Beslissingen spelen een gigantische rol in het bereiken van geluk. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste beslissingen maakt als je je een groot deel van de tijd nergens bewust van bent?

Wat blijkt? We maken elke dag wel 35,000 beslissingen maar zijn ons slechts van 0.26% van die beslissingen bewust. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg technologische middelen die ons herinneren aan een afspraak in onze agenda, of smarthomes die het licht aan laten gaan als het donker wordt en de verwarming aan doen als het koud is. Allerlei dingen waar jij dan niet aan hoeft te denken. Deze middelen maken het een stuk makkelijker maar uiteindelijk ben jij degene die actie moet ondernemen. Volgens Paul Dolan begint het allemaal bij bewustwording. Hij geeft drie tips die ervoor zorgen dat jij jezelf morgenochtend uit bed sleept en actie onderneemt:

Denk er niet over na

“Een groot deel van wat wij doen en hoe wij ons voelen wordt bepaald door context en de situatie waarin wij ons bevinden. Het heeft veel minder met cognitie en denken te maken dan wij geloven”, aldus Dolan. Kijk eens om je heen. De omgeving waarin jij je bevindt heeft meer invloed op je geluksgevoel dan je misschien zou verwachten. De dingen die in je omgeving gebeuren, zorgen er namelijk voor dat jij je op een bepaalde manier gaat voelen.

“We maken elke dag tienduizenden beslissingen,” vertelt de geluksexpert, “Dit doen wij zonder enige moeite. Als jij je hiervan bewust wordt, kan je je leven inrichten en makkelijker maken zonder er echt over na te hoeven denken.” Dat klinkt wel heel makkelijk, en dat is het ook. Dolan vergelijkt het met je hond uitlaten in een park. Bepaalde mensen hebben lang nagedacht over de inrichting van het park, zodat alles zichzelf wijst. Je hoeft alleen maar je hond los te laten en hij gaat vanzelf rondrennen. Je doet dit omdat je weet dat je hond er blij van wordt. Dolan: “Het wordt tijd dat je dit bij jezelf gaat toepassen”. Probeer er eens bewust bij stil te staan hoe jij je omgeving en je dag inricht. Je doet dagelijks ontzettend veel dingen uit gewoonte, zonder er ook maar enigszins over na te denken. Laat jezelf eens los (zoals je hond) en leid je leven zonder overal bij stil te staan.

Activeer je omgeving

Je leven anders inrichten klinkt wel erg algemeen. Hoe doe je dit precies? Het begint bij een activering. Je hebt bepaalde objecten in je omgeving nodig die jou aanzetten tot actie. Wil je een keer gaan hardlopen? Door je omgeving aan te passen kan jij er zelf voor zorgen dat je de eerste stap naar buiten zet.

Zorg ervoor dat je schoenen alvast klaar staan bij je bed, of je badkamer, afhankelijk van welke handelingen jij standaard elke ochtend verricht. Dit zet je lichaam aan tot actie. Door je schoenen alvast klaar te zetten, je outfit op de stoel neer te leggen en je sleutels binnen handbereik (dan ben je ook niet 10 minuten kwijt aan het zoeken naar je sleutels) hoef je niet meer over dit soort zaken na te denken. Een groot deel van wat wij doen is omdat we geactiveerd worden iets te doen, vertelt Dolan. Als er een drankje voor je neus staat, ben je sneller geneigd deze te pakken. Pas dit toe bij de dingen waar je meer motivatie voor nodig hebt: “Breng de stappen – de letterlijke stappen – die jij nodig hebt om een actie te verrichten dichterbij”.

De intentie om iets te doen is niet genoeg

Je bent je bewust van de beslissingen die je vaak onbewust maakt, houdt hier rekening mee en richt hier je omgeving op in. De factoren om actie te ondernemen zijn er. Toch is alleen de intentie om iets te doen niet altijd genoeg om van je luie kont af te komen. Uiteindelijk moet je er ook voor gaan zorgen dat je een taak daadwerkelijk uitvoert. Je schoenen klaarzetten is één stap, maar door ze echt aan te doen, je sleutels te pakken en de deur achter je dicht te trekken, activeer je jezelf om daadwerkelijk te gaan hardlopen. “Je moet de intentie kunnen implementeren door een aantal stappen uit te voeren”. Neem een douche, kleed je aan, bel een vriend en spreek iets af. Naar buiten gaan is niet een op zichzelf staande vorm van gedrag. Een serie gebeurtenissen leidt uiteindelijk tot een actie. Dus houd eens op met nadenken, maar richt je leven zo in dat je uit jezelf actie onderneemt.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.