Word je minder snel aangenomen als je tatoeages hebt? - Vance

Nu aan het lezen

Word je minder snel aangenomen als je tatoeages hebt?

Word je minder snel aangenomen als je tatoeages hebt?

Tatoeages waren vroeger voornamelijk te zien bij de ruige zeeliederen en de stoere vrouwen. Jaren later was het nog steeds iets waar niet iedereen mee wegkwam. Een tatoeage is forever en het zou zomaar eens kunnen dat je niet wordt aangenomen met zoveel tattoo’s. Inmiddels is dat beeld van een tattoo gelukkig een stuk minder geworden. Maar hoe zit het dan met solliciteren als je tattoo’s hebt?

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat er inmiddels heel anders naar tatoeages gekeken wordt. Drie onderzoekers van University of Miami en de University of Western Australia Business School, deden hier onderzoek naar met 2.000 participanten. Zo kwamen zij erachter dat er geen verschil is tussen werknemers met of zonder tattoo’s.

Hierbij maakte het niet uit of de participant er slechts een aantal had, juist hele armen vol, of dat ze zichtbaar waren of niet. Zelfs het kleine percentage van de participanten dat zelf aangaf hun tatoeages aanstootgevend te vinden, lijden hier economisch niet onder.

Wel moet erbij vermeld worden dat er zonder een soortgelijk onderzoek uit het verleden moeilijk gezegd kan worden of we de tatoeages vroeger op een verkeerde manier implementeerden, of dat er juist een verschuiving gaande is.

Lager salaris

Toch blijken er ook andere uitkomsten te zijn, uit een ander onderzoek. Deze studie werd gedaan door een professor van de Colorado State University. Hieruit blijkt dat managers nog steeds liever geen tatoeages zien bij de sollicitanten. Daarnaast worden kandidaten met zichtbare piercings en tattoo’s een lager salaris aangeboden.

Aan de andere kant waren het juist de managers die zelf wél tattoo’s en piercings hadden minder geneigd iemand aan te nemen zonder deze lichamelijke versieringen. Bij beide onderzoeken blijkt dat we uiteindelijk allemaal een eigen voordeel hebben.

In de praktijk

Naar aanleiding van deze onderzoeken, kwam Michael French met een eigen onderzoek. Hij vertelt aan Quartz dat niet iedereen ook daadwerkelijk doet wat diegene zegt. Om te zien hoe dit in de praktijk werkte, werden er 143 neppe LinkedIn profielen aangemaakt. De profielfoto’s kwamen allemaal van stockfoto websites en kregen met Photoshop piercings en tatoeages.

Daaruit bleek weer dat de participanten met zichtbare tattoo’s en piercings minder snel werden uitgenodigd voor een sollicitatie. Daarnaast werd hen ook een lager salaris aangeboden.

In de ‘echte’ wereld hangt het natuurlijk ook af van welke soort baan het is, hoe de tatoeages en/of piercings eruit zien en de ervaring van de sollicitant.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.