Wordt het beeld van stalken geromantiseerd door Netflix serie 'You'? - Vance

Nu aan het lezen

Wordt het beeld van stalken geromantiseerd door Netflix serie ‘You’?

Wordt het beeld van stalken geromantiseerd door Netflix serie ‘You’?

De Netflix serie ‘You’ is behoorlijk populair op dit moment. Het gaat over Joe, een sympathieke manager van een boekenwinkel en Beck, een schrijfster. Joe wordt smoorverliefd op de blonde schrijfster, nadat ze elkaar één keer ontmoet hebben. Hij weet niet zeker of hij haar meteen kan vertrouwen en dus gaat hij op onderzoek uit. In eerste instantie lijkt het allemaal erg onschuldig, totdat het gedrag van Joe wel erg op stalken begint te lijken.

Romantiserend beeld

De hoofdrolspeler, Penn Badgley, bekend van de serie Gossip Girl, is in deze thrillerserie over stalken is veel te charmant volgens Volkskrant-recensist Haroon Ali. En dat is hij misschien ook wel. Als kijker leef je helemaal mee in zijn wereld, je begrijpt waarom hij alles over haar opzoekt, je vergeeft het hem bijna wanneer hij bij Beck thuis naar binnen gluurt.

Het verknipte eraan is dat Beck, duidelijk het slachtoffer is in het verhaal, helemaal niet zo wordt neergezet. Het lijkt bijna alsof het allemaal haar schuld is dat dit met haar gebeurt. Alsof zij de slechterik is. Wat vreemd is, want zij is tenslotte degene die gestalkt wordt.

Stalking

Ook Sterk Huis, de organisatie die iedereen een veilig en zelfstandig leven gunt, is niet blij met het beeld dat geschetst wordt van stalkers dankzij de serie You. Stalken is nog steeds een groot probleem en niet iets wat geromantiseerd moet worden. Teun Haas, manager van Sterk Huis, legt uit dat het ‘positieve’ beeld van stalking zorgwekkend kan zijn. Hij vertelt dat een populaire serie veel bijdraagt aan de beeldvorming dat de kijkers hebben van een bepaald onderwerp.

In 2017 waren er maar liefst 2840 meldingen gemaakt van stalking. Maar de kans is groot dat deze cijfers nog veel hoger zijn, omdat veel mensen hier geen melding van durven te maken. De drempel om hier een melding van te maken is hoog, en deze wordt volgens Haas alleen maar hoger door zo’n serie.

You

De serie is gebaseerd op het boek met de gelijknamige titel van schrijfster Caroline Kepnes. Het is inmiddels al duidelijk dat er ook een tweede seizoen van deze serie aankomt, die ook gebaseerd zal zijn op het tweede boek van dit verhaal. We zijn benieuwd of het stalk gedrag van Joe hierin op dezelfde manier zal worden neergezet.

Avalon (27) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.