YouTube doet gevaarlijke uitdagingen en stunts in de ban

Nu aan het lezen

YouTube doet gevaarlijke uitdagingen en stunts in de ban

YouTube doet gevaarlijke uitdagingen en stunts in de ban

Het is inmiddels geen geheim meer dat YouTube vol staat met allerlei soorten uitdagingen en grappen, de één gevaarlijker dan de ander. Twee recente en gevaarlijke versies waren bijvoorbeeld de Tide Pod challenge en de Bird Box challenge. Maar de videosite heeft nu bekendgemaakt dat die video’s niet meer welkom zijn op het platform.

Het platform haalt al langer schadelijke en gevaarlijke content weg. Nu heeft het gebruikers echter duidelijk verteld dat video’s van grappen en uitdagingen die kunnen leiden tot de dood of serieuze verwondingen niet meer mogen, meldt Variety. Daarbij meldt het specifiek dat uitdagingen als de Tide Pod Challenge, waarbij je wasmiddel eet, niet meer mogen.

Het verbod geldt ook voor grappen die “slachtoffers laten geloven dat ze in fysiek gevaar zijn of die echte verwondingen als gevolg kunnen hebben”. Hierbij moet je denken aan grappen waarbij mensen doen alsof ze inbreken in een huis, of simulaties van drive-by schietpartijen.

Bird Box

Het aangepaste beleid komt nadat de #BirdBoxChallenge viraal ging. Daarin doen mensen de karakters uit de Netflix-film Bird Box na door taken uit te voeren met een blinddoek om. De Amerikaanse politie zegt dat door deze uitdaging een tiener uit Utah in een ongeluk terecht is gekomen. Ze reed met een blinddoek om.

Een woordvoerder van YouTube stelt wel dat de Bird Box Challenge niet als geheel verboden is geworden op het platform. De video’s moeten alleen voldoen aan het eerder genoemde beleid. Er zijn ook diverse video’s van mensen die de uitdaging in hun eigen huis uitvoeren, zonder risico op verwondingen.

Wel is content waarin een kind meedoet aan een gevaarlijke uitdaging, die een “direct risico op verwondingen” veroorzaken, verboden geworden. Dit geldt ook voor grappen die “emotionele schade aan kinderen” kunnen aanrichten.

Gevolgen

Schendt je de regels, dan kan dit leidden tot een “community strike” bij een kanaal. Accounts die drie van deze strikes krijgen binnen 90 dagen, worden offline gehaald. In de komende twee maanden worden uitdagingen en grappen die de regels schenden offline gehaald, maar daar hangt nog geen strike aan. Na die twee maanden is dat wel het geval.

Eveline is 26 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.