YouTube-ster PewDiePie weer onder vuur na uitspraak: wat is er aan de hand? - Vance

Nu aan het lezen

YouTube-ster PewDiePie weer onder vuur na uitspraak: wat is er aan de hand?

YouTube-ster PewDiePie weer onder vuur na uitspraak: wat is er aan de hand?

Slechts 27 lentes jong is de Zweedse Felix Kjellenberg, beter bekend als PewDiePie. Al jaren maakt hij filmpjes op YouTube waarbij hij het spelen van games live-streamt, de media aanpakt en grappen afschiet. Dit doet hij met succes: PewDiePie wordt nog steeds de meest gevierde YouTuber ooit genoemd, met een bankrekening die het kan bewijzen.

Dat niet iedere grap die de Zweed maakt in het goede keelgat schiet, is een understatement. Hij wordt momenteel fel bekritiseerd na het maken van een racistische opmerkingen tijdens een live-stream.

Antisemitisch

PewDiePie, met zo’n 57 miljoen abonnees, lag al eerder onder vuur vanwege vermeende antisemitische uitspraken en grappen. Nu heeft hij hier zelf op gereageerd en uitgelegd dat zijn ‘grappen’ wellicht te ver zijn gegaan en op een verkeerde manier, maar nooit en dan ook nooit daadwerkelijk antisemitisch waren.

Zijn excuses ten spijt, liet opdrachtgever Disney de ster varen naar aanleiding van een artikel van The Wall Street Journal waarin dubieuze activiteiten en uitspraken van de YouTuber werden gebundeld. YouTube zette PewDiePie vervolgens in een lagere adverteerdercirkel.

Swastika

De reden van de onrust begin 2017 was een actie van Kjellberg om te laten zien dat je werkelijk alles kon kopen voor geld. In een van de controversiële video’s betaalde hij twee Indianen om een bord op de houden met daarop de tekst ‘dood aan alle Joden’. In andere video’s liet hij swastika’s (hakenkruizen) zien,  vergezeld van een korte Hitlergroet – zaken waarvan hij allemaal zegt dat ze als grap zijn gedaan en uit context zijn gehaald.

PewDiePie vertelde zijn kant van het verhaal in een video waarin hij zegt dat hij wordt beschuldigd van het normaliseren van haat in de grappen, terwijl de media onterechte aanvallen doen op zijn persoon. 

 

Moedertaal

Opnieuw is PewDiePie doelwit van kritiek na het uitspreken van de woorden ‘fucking neger’ terwijl hij aan het gamen is. “Soms vergeet ik dat ik aan het streamen ben”, vertelt PewDiePie daarop. Zijn gamepartner gooit het over een andere boeg en beargumenteert: “Engels is niet zijn moedertaal, soms floept hij er wat uit.”

Hoewel PewDiePie nog niet heeft gereageerd op alle ophef, is het te verwachten dat hij een video opneemt waarin hij de gebeurtenis toelicht. Het internet en andere opdrachtgevers kan het weinig meer schelen welke argumenten de Zweed inbrengt: het kwaad is voor hen allang geschied.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.