YouTube wijzigt beleidsplan na ophef over blokkade LHBTQ-content - Vance

Nu aan het lezen

YouTube wijzigt beleidsplan na ophef over blokkade LHBTQ-content

YouTube wijzigt beleidsplan na ophef over blokkade LHBTQ-content

Homoseksualiteit wordt op dit moment overal gevierd met kleurrijke feesten en boottochten. Zo werd afgelopen weekend voor het eerst een Pride rondvaart georganiseerd in de grachten van Utrecht. In de trend van gelijkheid en acceptatie maakte YouTube gisteren goed nieuws bekend.

Oeps, foutje!

In maart dit jaar was er ophef over het blokkeren van gay content op YouTube. De videodienst activeerde een heuse safe mode waardoor bepaalde content werd geblokkeerd op scholen en in bibliotheken.

De blokkade was vooral bedoeld om video’s over gevoelige onderwerpen als porno en geweld te verbergen. De functie schoot echter uit naar materiaal met verwijzingen naar homoseksualiteit. YouTube excuseerde zich na het voorval, maar dit viel bij leden van de (online) LHBTQ-gemeenschap niet in goede aarde. Nu geeft de videodienst aan dat zij, samen met LHBTQ-werknemers, het safe mode beleid hebben verbeterd.

CEO van YouTube, Susan Wojcicki, licht het nieuwe beleid in een blog toe: “Op dit moment zijn er meer dan 12 miljoen video’s in allerlei soorten – inclusief honderden of duizenden met LHBTQ content – beschikbaar in de Restricted Mode.”

De gevolgen

Vooral de LHBTQ jeugd werd geraakt door de ongelukkige blokkade van content. De jongeren maken vaak gebruik van computers in openbare bibliotheken en scholen, júist omdat zij dan steun kunnen zoeken bij de online LHBTQ gemeenschap.

De video’s op YouTube, gemaakt door homoseksuelen en transgenders, geven de jongeren het gevoel dat zij niet alleen zijn. Het is daarom ook niet gek dat vooral de LHBTQ jeugd meteen greep naar sociale media toen zij merkten dat hun steun opeens was verdwenen. Hashtags als #YouTubeIsOverParty waren in een mum van tijd trending op Twitter.

Het videoplatform probeert de schade in te halen door in hun blog ook nieuwe initiatieven toe te lichten. YouTube zal komend jaar haar vijfde editie van de #ProudToBe campagne vieren. Ook zal er een LHBTQ Geschiedenis Maand georganiseerd worden. Op 27 lanceert YouTube zelfs een speciaal kanaal waar wekelijks LHBTQ video’s op worden gezet. Het lijkt erop dat er alles aan wordt gedaan om het misverstand van de blokkade goed te maken. Ik voorzie een nieuwe trending hashtag: #YouTubeIsBackParty.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.