Zal roze chocolade de cacao-industrie gaan redden?

Nu aan het lezen

Zal roze chocolade de cacao-industrie gaan redden?

Zal roze chocolade de cacao-industrie gaan redden?

Alle chocolade-lovers zijn al tijden in de ban van deze ‘nieuwe’ chocolade. Want naast melk-, puur-, en witte chocolade is nu ook de roze variant verkrijgbaar in Nederland. De bedenkers van deze bijzonder kleur verwachten er veel van. Volgens hen moet het de hele cacao-industrie beter maken.

Fruitig

De roze chocolade, ook wel Ruby chocolade genoemd, soort heeft volgens de kenners een meer fruitige smaak. De smaak is ontwikkeld door het Zwitsers-Belgische merk Barry Callebaut, ‘s werelds grootste chocoladefabrikant.

Je kunt de roze chocolade misschien kennen van de roze KitKat-reep die sinds begin dit jaar op de markt is. In Japan en Zuid-Korea was de roze chocolade al te koop, maar vanaf vandaag is deze dus ook beschikbaar in Nederland bij de Albert Heijn.

Geen kleurstoffen

Hoewel je door de bijzondere kleur waarschijnlijk denkt dat hier flink wat kleurstoffen aan zijn toegevoegd, is dit niet het geval. Barry Callebaut zegt een nieuwe, speciale cacaoboon te hebben uitgevonden om deze nieuwe chocoladesoort te kunnen maken. Hier ging tien jaar onderzoek aan vooraf, maar dan heb je ook wat.

Deze cacaobonen worden uit de Ivoorkust, Brazilië en Ecuador gehaald. De boon werd eigenlijk per toeval gevonden door een medewerker van het bedrijf. Zo kwamen ze erachter dat deze bonen een speciale eigenschap hebben. Hoe dit precies werkt, wil het bedrijf niet verklappen.

Cacao-industrie

Op dit moment gaat het niet goed met de cacao-industrie. Volgens de Amerikaanse national Oceanic and Atmospheric Administration hebben cacaoplanten heel specifieke omstandigheden nodig om goed te kunnen groeien. Maar door klimaatverandering zijn er steeds minder plekken waar deze omstandigheden nog te vinden zijn. Experts zeggen zelfs dat er helemaal geen chocolade meer zal zijn in 2050 als het op deze manier doorgaat.

Door deze crisis zijn de cacaoprijzen gedaald, wat slecht nieuws is voor de cacaoboeren. Maar door een nieuwe chocolade op de markt te brengen, en de prijzen hiervan hoger te maken, kunnen de boeren uiteindelijk weer beter betaald worden.

Niet iedereen is overtuigd

De Chocoladeverkopers, een webwinkel voor kwaliteitschocolade, trekken hun twijfels over deze roze chocolade. Zo zeggen ze in een verklaring: “De cacaobonen komen onder andere uit de Ivoorkust, waar 30% van alle chocolade vandaan komt. Het gaat volgens de Chocoladeverkopers dus niet om een nieuwe cacaoboon die ontdekt is, maar juist om het hele proces van hoe deze ontwikkeld wordt.”

Ook laten ze weten dat de fruitige smaak van roze chocolade onzin is. “Er zijn al heel veel chocoladesoorten die een fruitige smaak hebben. En deze zijn niet roze.”

Avalon (26) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.