Zeldzaam fenomeen: vandaag is er een blauwe superbloedmaan

Nu aan het lezen

Zeldzaam fenomeen: vandaag is er een blauwe superbloedmaan

Zeldzaam fenomeen: vandaag is er een blauwe superbloedmaan

Het komt bijna niet voor, maar vandaag is het voor een deel van de wereld toch echt te zien: een blauwe superbloedmaan. In Nederland is er helaas alleen sprake van een blauwe supermaan, wat ook al bijzonder is. Een blauwe maan komt wel vaker voor, maar is nu extra speciaal omdat er tegelijkertijd sprake is van een supermaan, stelt AD.

De naam ‘blauwe maan’ is ietwat vreemd. Er is namelijk sprake van een blauwe maan als er twee keer binnen een maand een volle maan te zien is. Dat gebeurt ongeveer eens in de drie jaar. Maar die maan zelf is helemaal niet blauw. Hij heeft dezelfde kleur als altijd.

Maar vandaag is deze blauwe maan ook nog eens een “supermaan”. Dat betekent dat de maan in zijn baan het dichtst bij de aarde staat. De afstand van de maan tot de aarde varieert namelijk, omdat deze in een elliptische baan rond de aarde beweegt. Doordat de maan nu heel dichtbij is, is hij 14 procent helderder dan normaal te zien.

De blauwe supermaan is in Nederland om 14.27 uur te zien. Bij (gedeeltelijk) helder weer zie je een gewone volle maan, maar dan dus helderder dan gewoonlijk. Naar verwachting is het weer dan ook opgeklaard. Overigens komt er op 31 maart nog een blauwe maan. En ook dat is zeldzaam, want pas in 2037 zijn er weer twee blauwe manen in een jaar.

Blauwe superbloedmaan

Veel bijzonderder nog is dat er vandaag ook een blauwe superbloedmaansverduistering is. Dat is voor het eerst in ruim 150 jaar en dus met recht zeldzaam te noemen. Bij dit fenomeen wordt de maan verduisterd door de schaduw van de aarde, waardoor er een rode gloed overheen komt. Dat noemen we een bloedmaan.

Helaas kunnen we die blauwe superbloedmaan in Europa niet zien. Dit fenomeen is vandaag alleen in Noord-Amerika, Azië, de Pacific en Australië te zien. Gelukkig volgt NASA de bijzondere maan en zendt de organisatie het spectakel voor ons uit. Vanaf 11.30 uur kun je de gebeurtenis live bekijken op de website van NASA.

 

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.