Zien we de gevaren van online daten over het hoofd?

Nu aan het lezen

Zien we de gevaren van online daten over het hoofd?

Zien we de gevaren van online daten over het hoofd?

Afgelopen weekend is een man in Dordrecht slachtoffer geworden van homogeweld. Hij had via de datingapp Grindr een afspraak in de nacht van vrijdag op zaterdag en werd vervolgens in elkaar geslagen. Hetzelfde gebeurde bijna bij een andere man in de nacht van zaterdag op zondag, maar hij wist te ontkomen. Zien we de gevaren van daten via een app over het hoofd?

De 28-jarige jongen had afgesproken met iemand op de parkeerplaats van een voetbalclub. De jongen leek op de foto, dus stapte het slachtoffer uit. De jongen zei dat hij vlakbij woonde en wilde met hem lopen. Maar toen ze even liepen, sprongen er 16 mannen uit de bosjes om het slachtoffer in elkaar te slaan.

De dikke jas van het slachtoffer heeft een hoop klappen opgevangen, maar hij is wel out geweest en ontzettend geschrokken.

Online daten gevaarlijk?

Is het gevaarlijk om met iemand af te spreken die je alleen online kent? Online datingdeskundige Elisabeth Timmermans vertelt aan de NOS: “De voorlichting van online daten is op dit moment nihil. Het zijn relatief nieuwe media, en dat maakt het moeilijk om regels te schrijven.” Maar volgens haar ligt de verantwoordelijkheid bij de bedrijven achter de apps en de autoriteiten om hier meer aandacht aan te besteden.

Daarnaast kan het wel eens voorkomen dat twee mensen met verschillende redenen met elkaar afspreken. “De een wil seks, terwijl de ander daar niet op zit te wachten. Dat kan een conflict veroorzaken.”

Verder is online daten niet gevaarlijk volgens Timmermans, maar je moet zelf vooral alert blijven. En ook niet met iemand afspreken die je eigenlijk niet helemaal vertrouwd.

Veilig afspreken

Timmermans doet op dit moment onderzoek naar datingapps aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze vertelt dat vooral vrouwen, misschien onbewust, bezig zijn met veilig afspreken. Ze vertelt: “Als je vraagt of ze veilig daten, dan geven ze als antwoord misschien ‘nee’, maar later vertellen ze wel dat ze liever op een openbare plek afspreken.”

Ook kwam ze er door haar onderzoek achter dat mannen en vrouwen gemiddeld na twee weken online praten met elkaar afspreken. Terwijl mannen dit vaak dezelfde dag nog doen. “Als je langer met elkaar praat, weet je meer over elkaar. Dat maakt het veiliger.”

Tips

Een paar belangrijke tips die je moet weten voordat je online gaat daten:

  • Laat iemand weten waar je bent;
  • Spreek op een openbare plek af;
  • Probeer zoveel mogelijk over de persoon waarmee je afspreekt te weten te komen;
  • Volg je intuïtie: bij een slecht gevoel kun je beter thuisblijven.

Avalon (26) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.