Zijn we allemaal verslaafd aan onze smartphone of valt het wel mee?

Nu aan het lezen

Zijn we allemaal verslaafd aan onze smartphone of valt het wel mee?

Zijn we allemaal verslaafd aan onze smartphone of valt het wel mee?

Onlangs heb ik de app Moments gedownload. Ik kreeg het idee dat ik nogal wat tijd verspilde aan mijn smartphone, maar ik had totaal geen inzicht in hoeveel dit was. Toen ik zag hoeveel uur ik per dag aan m’n smartphone besteed, was het even schrikken. Ik kwam op één dag uit op vier (!) uur. In een hele week had ik 21,5 uur aan mijn telefoon verspild.

Dat inzicht zorgde er wel voor dat ik nu een stuk minder vaak mijn telefoon erbij pak, tenzij dit echt nodig is. En zo verspil ik ‘nog maar’ één tot twee uur aan mijn smartphone. Ik vond vier uur per dag weggooien behoorlijk veel, maar uit de cijfers blijkt dat ik zeker niet de enige ben.

Onderzoek

NOS kreeg data van een iPhone-app die telefoongebruik meet, daaruit bleek dat 4,5 miljoen gebruikers wereldwijd 52 keer per dag hun telefoon pakken. En gemiddeld wordt de telefoon iets minder dan vier uur per dag gebruikt. We weten dat het niet goed is, maar hoe kan het dat we hier toch mee door blijven gaan?

Je telefoon is nogal moeilijk te negeren. Want elke keer als jij een bliebje, trilling of oplichtend schermpje ziet, maakt je lichaam dopamine aan. En dat zorgt ervoor dat we overgaan tot actie: het oppakken van je telefoon.

Maar je lichaam went aan deze ‘shots’ dopamine. Dat zorgt ervoor dat de reactie op een prikkel blijft, maar dat er meer gevoel bij nodig is. We blijven onze telefoons daardoor steeds checken, waardoor we onbewust dwangmatig gedrag creëren. Elke keer als jij naar je telefoon grijpt, ben je dus eigenlijk op zoek naar iets ‘lekkers’ voor je brein.

Verslaafd?

Op de vraag of we verslaafd zijn aan onze telefoons legt hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink aan NOS uit: “Strikt psychiatrisch gezien zijn we niet verslaafd.” Dat komt omdat er geen sprake is van een lijdensdruk. “Veel gebruik is vervelend, maar nog geen verslaving te noemen in de psychiatrische zin van het woord.”

En zolang het niet als een officiële verslaving wordt gezien, zal een behandeling ook niet vergoed worden door de zorgverzekering.

Lichamelijke klachten

Maar ook in de fysiotherapie komt de term telefoongebruik steeds vaker voor. Van de 400 fysiotherapeuten waar het aan gevraagd werd, gaf ruim een kwart aan dat zij wekelijks klachten krijgen van jongeren die deels door telefoongebruik komen. Dit zijn vooral klachten als nekpijn. Maar dat komt ook omdat jongeren tegenwoordig vaak een stuk minder bewegen.

Hoe kom je er vanaf?

Heb je het idee dat je teveel op je telefoon bezig bent? Probeer het dan eens te minderen. Begin met het installeren van een track-app om een duidelijker beeld van je telefoongebruik te krijgen. Zo kun je ook zien waar je vooral mee bezig bent op je telefoon. Als dat vooral Instagram is – wat bij mij duidelijk het geval was – dan kun je dit natuurlijk op een hele simpele manier oplossen: verwijder de app.

Wil je het liever niet zo radicaal aanpakken? Dan kun je natuurlijk ook gewoon alle notificaties uitzetten. Zo word je niet meer gestoord door alle bliebjes, waardoor je uiteindelijk minder de neiging hebt om steeds je telefoon op te pakken. En hey, als iemand je écht nodig wil spreken, dan kan diegene ook gewoon bellen. Toch?

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.