Tech Thursday: Zo houd je je apparaten ook tijdens een hittegolf koel

Nu aan het lezen

Zo houd je je apparaten ook tijdens een hittegolf koel

Zo houd je je apparaten ook tijdens een hittegolf koel

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je te veel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Met deze hitte hopen we hier bij Vance dat je vandaag met je voeten in een teiltje water kan bivakkeren of geniet van een goede airco. Maar hoewel we onszelf wel af weten te koelen, vergeten we soms dat ook onze apparaten last hebben van deze hoge temperaturen.

In de basis reageren apparaten namelijk ongeveer hetzelfde als wij op deze hitte: ze worden warm. En als ze té warm worden, houden ze er simpelweg mee op. Oververhitting is dus iets wat je wil voorkomen. Met deze tips is dat een fluitje van een cent.

Uit de zon en uit de auto

De belangrijkste en eenvoudigste tips die ik je kan geven, is om je apparaten niet in de zon of in de auto te laten liggen. Op beide plekken wordt het flink warm – zeker nu – en daar kunnen ze  niet goed tegen.

Zit je dus buiten? Zorg dan dat je telefoon, e-reader, tablet en laptop in de schaduw of in huis liggen. En als je de apparaten wil gebruiken, laat ze dan eerst even afkoelen naar kamertemperatuur. Dat is een stuk beter voor ze. Moeten ze opgeladen worden? Doe dat dan in een zo koel mogelijke ruimte. Want ook van opladen worden apparaten warmer.

Zo houd je je laptop koel

Laptops zijn apparaten die het erg eenvoudig nogal warm krijgen, ook middenin de winter. Als je een uurtje The Sims zit te spelen of video’s aan het bewerken bent, is de kans groot dat het klinkt alsof je laptop opstijgt. Dat zijn de ventilatoren die proberen het apparaat af te koelen.

Juist vanwege die ventilatoren en de snelle opwarming van het apparaat, is het belangrijk dat je wat ruimte laat tussen je laptop en de ondergrond. Dan kan de lucht beter blijven stromen en wordt de onderkant minder warm. Ook kun je een cooling pad kopen; een soort onderzetter die de temperatuur onder controle houdt.

Verder is het mogelijk om de energie-instellingen van je laptop aan te passen, zodat hij minder energie verbruikt en minder warm wordt. En als je het apparaat niet gebruikt, zet hem dan ook uit. Zo raakt hij niet oververhit terwijl je hem niet eens gebruikt.

Zo houd je je telefoon of tablet koel

Ook je smartphone, tablet en e-reader kunnen last krijgen van oververhitting. Gelukkig kun je ook bij deze apparaten stappen nemen om dat te voorkomen. Zo is een hoesje absoluut niet je beste vriend met deze hoge temperaturen. Zonder het hoesje kan je apparaat zijn hitte namelijk veel beter kwijt.

Een andere manier om oververhitting te voorkomen, is om overbodige functies en niet-gebruikte apps uit te schakelen. In de achtergrond draaien de processen hiervan namelijk gewoon door en die zorgen ervoor dat je telefoon opwarmt. Ga je bijvoorbeeld even weg? Zet dan je WiFi uit.

apparaten, hittegolf, smartphone

Ga je even op pad en wil je meerdere apparaten meenemen? Houd ze dan niet bij elkaar, maar stop ze echt in aparte vakken in je rugzak. Je rugzak wordt namelijk al warm, en al die apparaten tegen elkaar aan zorgen ook voor steeds meer hitte.

Stop ze nooit in de koelkast!

Het kan natuurlijk gebeuren dat je telefoon, tablet of laptop toch oververhit is geraakt. En met de huidige temperaturen is dat ook niet vreemd. Maar wat je ook doet: stop ze niet in de koelkast.

Als je apparaat namelijk snel van temperatuur wisselt, dan kan er condensatie ontstaan. Dat blijft vervolgens in het apparaat zitten, wat uiteindelijk voor waterschade zorgt. En dan ben je nog eel verder van huis.

Een beter idee is om je apparaat langzaam af te laten koelen, door hem volledig uit te schakelen en hem gewoon met rust te laten (in de schaduw!). Kun je de accu van het apparaat verwijderen, dan kan dit ook helpen. Dat is namelijk een plek die erg warm wordt.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende keer wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.