Zo voelt het om voor Ivanka Trump te werken - Vance

Nu aan het lezen

Zo voelt het om voor Ivanka Trump te werken

Zo voelt het om voor Ivanka Trump te werken

Laten wij het eens niet hebben over politiek. De Trump familie bemoeit zich namelijk met veel meer dan dat. Neem de dochter van de president, Ivanka Trump. Net als haar vader, heeft zij ondernemerschap in het bloed zitten.

De ondernemende blondine heeft al een lijst prestaties op haar naam staan. Voor zij voor the Trump Organization ging werken, zette zij een eigen sieradenlijn op en verrichtte zij modellenwerk. Ook zette Ivanka haar eigen modelijn op met handtassen, schoenen en accessoires. Op haar modelabel heeft zij echter een behoorlijke dosis kritiek gekregen.

Slecht salaris

Na kritiek op het kopiëren van andere producten en het gebruik van konijnenvacht, heeft haar modelijn nog een tegenslag te verduren. Nieuwsblad the Guardian onderzocht de tevredenheid onder fabriekswerkers van het Ivanka Trump label en dit leidt tot schokkende ontdekkingen.

De fabriek van het modelabel bevindt zich in Subang, Indonesië. Werknemers in de fabriek van Ivanka spreken over hun salaris, intimidatie en andere zaken die gewoon écht niet kunnen. Zo kunnen veel fabriekswerkers niet eens meer met hun kinderen wonen omdat ze onder minimumloon betaald krijgen. De kinderen van werknemer Alia wonen bij hun grootouders en zij ziet ze slechts een weekend per maand. Haar salaris is een schokkende 40% lager dan die van fabriekswerkers in andere Aziatische landen zoals China.

Als vrouwelijke fabriekswerkers als Alia en Eka (moeder van twee) het #womenwhowork initiatief van Ivanka zien, moeten ze lachen van de ironie. Trump wil met haar initiatief laten zien dat haar merk dé ultieme bestemming is voor werkende vrouwen. Dit lijkt echter niet te gelden voor haar eigen werknemers. “Mijn idee van een werk-leven balans is dat ik mijn kinderen vaker dan een keer in de maand kan zien,” aldus Alia.

Bizar

Naast een minimumloon kleeft er nog een mindere kant aan het fabriekswerk. Overuren worden namelijk niet betaald, en hoe wil de fabriek overuren voorkomen? Door onrealistisch hoge productie targets op te stellen voor de werknemers. Hierdoor moeten ze 58-92 kledingstukken per halfuur produceren voor een mager loontje. “Het management wordt steeds slimmer,” zegt een 25-jarige werknemer, “ze melden onze ID-kaarten na vier uur af zodat wij niks kunnen bewijzen.”

Er zijn wel enkele voordelen te noemen als je werkt in een Ivanka-fabriek. Elke zwangere werknemer heeft recht op drie maanden zwangerschapsverlof, ontvangt een zorg-verzekering en krijgt een maandelijkse bonus. Een klein addertje onder het gras: je ontvangt de bonus alleen als je niet vrij hebt genomen voor je ongesteldheid. Apart.

Arm en rijk

Indonesië heeft de grootste scheiding tussen arme en rijke kledingfabriek werkers in Azië. Nog nooit ontvingen fabriekswerkers een hogere loon gebaseerd op prestaties.

“Je moet minimumloon bepalen in de context van het land,” aldus directeur van het Solidarity Center in Indonesië en Maleisië, “We zien een trend waarbij fabrieken steeds meer neigen naar de lagere lonen, wiens maatregels worden bepaald door westerse merken.”

Bij de fabrieken is het voor de werknemers vaak onduidelijk wat hun rechten zijn, en wat de wetten zeggen over salaris en rechten. Maar hierbij komt ook kijken dat niet alles in wetboeken vermeld staat. Dit betekent echter niet dat alles moreel juist is. Zaken als verbaal geweld en een bonus als je je niet ziek meldt, zijn daar voorbeelden van. Zo zie je maar dat wij het in ons kleine landje toch best goed geregeld hebben allemaal.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.