Tech Thursday: Zo voorkom je dat je spoilers tegenkomt op het internet

Nu aan het lezen

Zo voorkom je dat je spoilers tegenkomt op het internet

Zo voorkom je dat je spoilers tegenkomt op het internet

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Game of Thrones is in volle gang en ook Avengers: Endgame draait in de bioscoop. Het probleem is echter dat veel mensen dit soort toffe films en series niet direct kunnen zien, en anderen spoilers delen op het internet. Wil je voorkomen dat je per ongeluk spoilers tegenkomt? Dat kan!

Met deze tips kun je met een gerust hart internetten, ook als je de laatste aflevering van Game of Thrones of Avengers: Endgame nog niet gezien hebt.

Social media

De meeste spoilers zul je waarschijnlijk op sociale media tegenkomen, waar ze door pagina’s en je vrienden gedeeld worden. Gelukkig hebben een aantal sociale media zelf al maatregelen genomen om dat te voorkomen.

Op Twitter heb je bijvoorbeeld de optie om keywords te muten, waardoor berichten met die specifieke woorden niet langer voor je neus verschijnen. Daarvoor moet je wel eerst een lijst met woorden en zinnen bedenken die te maken hebben met de serie of film die je nog moet zien. Bij Game of Thrones gaat het dus ook om woorden als ‘Arya’ en ‘Winter is Coming’, aangezien dit soort woorden voor kunnen komen in berichten met spoilers.

Vervolgens ga je naar je instellingen en dan naar meldingen. Hier staat onder ‘Geavanceerd’ een knop om specifieke woorden te negeren. Nu kom je in een venster waar je de gewenste woorden en zinnen toe kunt voegen, waarna ze niet langer in je tijdlijn verschijnen.

Op Facebook bestaat deze optie helaas niet, maar je kunt wel groepen, mensen en pagina’s voor 30 dagen muten. Mocht je dus een vriend hebben die veel spoilers deelt, dan zorg je er via de drie puntjes in de hoek rechtsboven in een bericht voor dat je hem 30 dagen op snoozen zet.

Op Instagram kun je ook mensen muten, door op de drie puntjes in de hoek van een bericht te klikken. Vanuit hier ku je kiezen of je berichten of berichten en stories van een account wil muten. Voor reacties onder je eigen berichten kun je aangeven dat je berichten met specifieke woorden niet wil zien.

Browser-extensies

Het probleem is natuurlijk dat niet alle spoilers via sociale media komen. Ook als je gewoon op het internet zit te surfen, kun je allerlei informatie tegenkomen die je nog helemaal niet wilde weten. Gelukkig hebben browsers als Mozilla Firefox en Google Chrome de optie om extensies te installeren, waarmee je spoilers kunt voorkomen.

Voor Firefox en Chrome is er bijvoorbeeld Spoiler Protection 2.0, die ook werkt in Firefox op iOS en Android. Deze plugin laat je woorden toevoegen die geblokkeerd moeten worden op het internet. Ook kun je video’s en plaatjes geassocieerd met die woorden uitschakelen. Wel is de extensie erg agressief en zorgt het ervoor dat andere foto’s en video’s vaak ook niet goed meer laden als je die functie in hebt geschakeld.

Iets minder agressief is Unspoiler voor Chrome en Firefox. Ook hier vul je de woorden in die je niet wil zien, waarna de extensie nieuwsberichten en bepaalde afbeeldingen gerelateerd aan die woorden blokkeert. Helaas blokkeert het niet alles, want de samenvattingen van websites in Google Search blijven wel zichtbaar.

Voor je Android-telefoon is er tot slot de app Spoilers Blocker, waarmee er een groot gekleurd blok over ieder deel van een pagina komt dat spoilers bevat gerelateerd aan de woorden die jij aangeeft. Het is wat drastisch, maar het werkt wel met iedere app op je telefoon.

Blijf uit de buurt

Tot slot geef ik je de tip die je waarschijnlijk zelf al had bedacht: blijf zo ver mogelijk uit de buurt van plekken waar je mogelijk spoilers tegen kunt komen. Hoe goed de eerder genoemde oplossingen ook zijn, er is geen garantie dat je helemaal niets meer tegen zult komen.

Dus als je echt spoiler-vrij wil blijven, moet je daar zelf ook nog wat voor doen. Ga niet zoeken naar informatie over Game of Thrones als je de laatste aflevering nog niet gezien hebt, en klik niet op nieuwsberichten over Avengers: Endgame. Maar als je er niet zelf naar gaat zoeken, is de kans groot dat je met deze tips zonder voorkennis je favoriete serie of film kunt gaan kijken.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.