Volgens nieuw onderzoek lopen 1.700 diersoorten het risico om uit te sterven in de komende vijftig jaar. Oorzaak is dat mensen hun natuurlijke leefomgevingen aanpassen, meldt Quartz. Het gaat onder meer om monarchvlinders, roodgekroonde kranen, bearcats en Siamese krokodillen.
Diersoorten in centraal en Oost-Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië lopen naar verwachting het meeste risico op het verlies van hun leefomgeving en uitsterving. “Hoewel de erosie van biodiversiteit in verre delen van de planeet misschien geen directe invloed op ons lijkt te hebben, kunnen de gevolgen voor het menselijk levensonderhoud wereldwijd weerklank vinden”, aldus mede-auteur Walter Jetz, professor ecologie aan de Yale University.
Jetz stelt dat zelfs wanneer sommige dieren in afgelegen delen van de planeet leven, mensen in de ontwikkelde wereld nog steeds medeplichtig zijn aan hun ondergang. Omdat wij bijvoorbeeld hardhouten vloeren van tropisch hout, palmolie en sojabonen willen hebben, wordt de leefomgeving van dieren zo drastisch aangepast, dat veel dieren er niet goed meer in kunnen leven.
Onderzoek
De onderzoekers van Yale kwamen tot hun conclusie door de distributie van ongeveer 19.400 diersoorten wereldwijd te analyseren en te bekijken hoe zij mogelijk beïnvloed raken door wijzigingen aan het land in vier verschillende scenario’s. Daarbij werd rekening gehouden met verwachte ontwikkelingen in de wereldwijde gemeenschap, demografie en economie.
“Onze analyses laten ons volgen hoe politieke en economische beslissingen naar verwachting voor wijzigingen in leefomgevingen zorgen, en voor het uitsterven van diersoorten”, aldus Jetz. In de zogenaamde Map of Life kun je nu precies zien hoe specifieke diersoorten het doen als hun leefomgeving veranderd.