10 broodnodige lessen die je van The Hunger Games kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

10 broodnodige lessen die je van The Hunger Games kunt leren

10 broodnodige lessen die je van The Hunger Games kunt leren

Deze week nemen wij even de tijd om te reflecteren op wat de hongerige spelen van The Hunger Games ons tot nu toe hebben bijgebracht. En nee, dat betekent niet dat we elkaar moeten gaan uitmoorden om op te vallen. Welke levenslessen wij hier wél uit hebben gehaald, lees je hier.

1. Één persoon kan heel veel bereiken

Niet je moeder, niet je beste vriend of je lover bepalen wat jij kan bereiken, dat doe jij! Met genoeg zelfvertrouwen en zelfontwikkeling kan je gaan en staan waar jij maar wil. Katniss leerde zichzelf het vakmanschap van jagen aan en plukte hier de vruchten van toen zij voor haar leven moest vechten in the Hunger Games. Haar pijl en boog werden haar redding.

the hunger games

2. Met teamwork kom je het verst

Je bereikt niet altijd in je eentje de top. Soms heb je daar steun van vrienden en familie voor nodig. Logisch ook, want je hebt niet ogen in je achterhoofd zitten en je kan niet álles weten, horen en zien. Katniss gebruikte haar vrienden in the Hunger Games om samen te werken aan hun overleving. Resultaat? Niet één maar twee bevriende overlevenden van de Games: Katniss en Peeta.

the hunger games

3. Vijanden kunnen je beste vrienden zijn

Je kent het vast wel, van die mensen die je eerst veracht maar later toch best aardig blijken te zijn. Sometimes there is a second chance for a first impression. Baseer niet meteen alles op je eerste oordeel, soms kunnen mensen je prettig verassen. Ondanks het feit dat iedereen binnen The Hunger Games elkaars vijand is, weet Katniss Rue en daarna ook Peeta te bevrienden. Zo blijkt maar weer, vriendschap is je sterkste wapen.

the hunger games

4. Kom op voor de mensen waar je om geeft

Toen Katniss zichzelf opofferde voor haar zusje Primrose werd ons duidelijk dat je soms even je eigen wil opzij moet zetten voor de mensen waar je om geeft. Vrienden, kennissen en zomerliefdes komen en gaan, maar familie? Dat zit in je bloed. Katniss zag in dat haar zusje te jong en te zwak was, en dat zijzelf wel kans maakte dus besloot zij haar plaats in te nemen. Dát is pas familieliefde.

the hunger games

5. Sometimes you’ve got to fake it to make it

Katniss en Peeta waren helemaal niet echt verliefd geworden tijdens de Hunger Games, maar wisten dat als zij niet deden alsof, één van hen zou moeten sterven. Soms moet je even je neiging tot eerlijkheid en vertrouwen opzij zetten om een niveautje hoger te klimmen. Als jij uiteindelijk, met dank aan een paar acteerlesjes, aan de top staat en kunt doen waar je hart ligt is het tijd om pas echt jezelf te zijn.

the hunger games

6. Je verleden bepaalt niet je toekomst

Katniss groeit op in een wereld waar zij haar eigen eten moet doden en voor haar gezin moet zorgen. Dit alles bereidde haar voor op een waanzinnige toekomst waarin het spotlight op haar staat en zij zelfs een eigen stylist heeft. Laat jouw verleden je dus niet beperken en zie het juist als een reden om nu wel succesvol te zijn. Jij bepaalt je eigen succes. En in deze westerse wereld waarin wij leven heb jij alle middelen om succesvol te zijn.

the hunger games

7. Vertrouw je instinct

Je moet het niet doen als het niet goed voelt, en andersom geldt precies hetzelfde: voelt het juist en geloof je erin? Ga ervoor! Sta op voor waar jij in gelooft en verlicht anderen met je kennis, laat mensen jou niet gebruiken als deurmat. Volg Katniss in haar missie om te bereiken waar zij in gelooft. Ondanks het gevaar van the Capitol dat op de loer ligt, zorgt Katniss ervoor dat de gruweldaden van district 13 aan het licht verschijnen.

the hunger games

8. Wees discreet

De deelnemers die in the Hunger Games meedogenloos doden gaan al snel de fout in en eindigen zelf als een lijk. Blijf dus nadenken en ga niet als een malle aan het werk, door over iedereen heen te lopen en belangen van anderen opzij te zetten. Er zal een tijd van zwakte komen waarin anderen precies hetzelfde bij jou zullen doen.

the hunger games

9. Vergeet niet waar je vandaan komt

De mensen uit je eigen omgeving, het land waar je vandaan komt en de idealen die jou vormen zijn allemaal dingen die jou hebben gebracht tot het punt waar je nu bent. Laat succes niet naar je hoofd stijgen en vergeet niet de mensen die jou door dik en dun steunden. Peeta liet wel roem naar zijn hoofd stijgen en dit brengt hem in een situatie waar zijn vrienden en familie hem niet meer vertrouwen. Je wil toch niet overgelaten worden aan the Capitol?

the hunger games

10. Soms vraagt het leven om offers

Er zijn tijden dat je even dat stukje chocola moet laten liggen om af te vallen. En dat geldt ook voor je professionele leven. Soms moet je even je trots opzij zetten, je fysiek inspannen of die leuke eetafspraak opofferen om je doelen te bereiken. In the Hunger Games offeren mensen hun levens zelfs op zodat Katniss voor rechtvaardigheid kan zorgen. Jij hoeft gelukkig niet je leven te offeren, maar slechts die paar uurtjes slaap. No biggie dus.

the hunger games

Meld je aan voor de nieuwsbrief.