10 levenslessen die je van De Kleine Prins kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

10 levenslessen die je van De Kleine Prins kunt leren

10 levenslessen die je van De Kleine Prins kunt leren

Het verhaal van “De Kleine Prins”, geschreven door Antoine de Saint-Exupéry en gepubliceerd in 1943, lijkt een kinderboek maar kaart idealistische punten van het leven aan. Dit boek, ook bekend om zijn geweldige illustraties, vertelt over een kleine prins die op zijn eigen planeet leeft.

Elke dag moet hij Baobab bomen uitroeien, die zijn planeet langzaam uit elkaar scheuren. De prins komt op zijn tocht veel volwassenen tegen en wat volgt is een verhaal vol wijze lessen over liefde, oppervlakkigheid, zelfkennis en boven alles: het omarmen van je kindertijd en jezelf vooral niet al te serieus nemen.

1. Kijk verder dan de oppervlakte

Kijk verder dan de hoed en je zal een boa constrictor met een olifant zien. Soms zorgt je volwassenheid ervoor dat je je gevoel voor verbeelding verliest. Stop met kijken en begin te zien dat mensen niet altijd zijn zoals je denkt. Kijk naar wat er werkelijk toe doet, innerlijke kwaliteiten en krachten, voor je je oordeel velt.

the little prince

2. “It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.”

Rationeel denken kan je ver brengen, maar pas als je je gevoel volgt en je passie serieus neemt, kan je reiken voor de sterren. Laat zien dat je gedreven bent in wat je doet en ook daadwerkelijk ergens voor staat. Wijze woorden geven jou misschien wel een baan, maar het zijn de acties die voor succes en omzet zorgen.

3. Geniet van het leven

De lamplicht aansteker van de vijfde planeet krijgt geen moment rust, omdat zijn planeet elke minuut roteert. De prins vormt pas hier echt respect voor iemand, en ziet in hoe belangrijk het is om van elke minuut te genieten. Maak van je werk iets leuks door je favoriete thee te drinken, en loop eens een blokje om om van de mooie omgeving te genieten.

the little prince

4. “It is the time you have wasted for your rose that makes your rose so important.”

Het creeëren van een mooi product, opzetten van een goede presentatie of in elkaar sleutelen van een sterk-onderbouwd eindwerkstuk vergt tijd. Niet alles komt je zomaar aanwaaien, sommige dingen hebben aandacht, tijd en passie nodig om tot een mooi resultaat te leiden. Je begint met een zaadje maar eindigt met een roos. Je tijd is waardevol, besteed het nuttig.

5. Omarm je kindertijd

Toen je kind was had je een ander perspectief op het leven: vriendschap was je meer dierbaar, je keek eerder naar iemands eigenschappen dan zijn prestaties. Pak dit kinderlijke perspectief weer op: het leven is meer dan je 9-5 baan, het gaat om wat je passies zijn en waar je plezier uit haalt. Wees creatief en maak wat meer gewaagde keuzes, jouw 5-jarige ik zou het wel weten…

the little prince

6. “…There is no shop anywhere where one can buy friendship, and so men have no friends anymore.”

Besteed niet te veel tijd aan het opbouwen van je carrière en het bijhouden van je agenda. Maak eens tijd vrij voor je familie, vrienden of andere dingen die je inspireren of je een oppepper geven. Kijk verder dan je beeldscherm en leer de wereld om je heen waarderen.

7. Wees niet een geograaf maar een reiziger

De geograaf in het verhaal kan de prins niet vertellen of er rivieren, bergen en woestijnen in de wereld zijn; hij is tenslotte geen reiziger. Je kan pas de wereld begrijpen als je zelf impressies en ervaringen hebt opgedaan. Hetzelfde geldt voor je werk. Zorg ervoor dat je ervaring hebt in de zaken die besproken worden om er een kloppend beeld van te vormen.

the little prince

8. “No one is ever satisfied with where he is”

Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Stop jezelf met anderen te vergelijken, ieder heeft zijn eigen verhaal en eigen weg naar succes. De ene weg duurt wat langer en heeft meer hobbels dan de andere.

9. Weg met de slechte invloeden

De Baobab bomen leken van geen kwaad te zijn, maar namen al snel de wereld over. Let op de details en kijk uit voor fouten die klein lijken maar veel invloed kunnen hebben.

10. Kijk naar jezelf…

… voor je naar anderen kijkt. Zelfreflectie is de key to success. Pas als jij jezelf begrijpt en gelooft in je eigen krachten, kan je anderen overtuigen en onderwijzen. Zodra jij zelfverzekerdheid en zelfkennis uitstraalt zul je makkelijker benaderbaar zijn en wordt zaken doen op eens een stuk leuker.

the little prince

Meld je aan voor de nieuwsbrief.