10 levenslessen die je van The Fault in Our Stars kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

10 levenslessen die je van The Fault in Our Stars kunt leren

Illustratie: Léa Taloc

10 levenslessen die je van The Fault in Our Stars kunt leren

Toen het vijfde boek van John Green ‘The Fault in Our Stars’ in 2012 gepubliceerd werd, was het meteen een daverend succes. Dit leidde in 2014 tot een emotionele verfilming welke veel kijkers trok.

Wat zorgt er in deze film voor dat je bij elke scène een traantje weg moet pinken? Misschien is het wel Hazel die lijdt aan kanker, of misschien het besef dat het leven kort is. Dat laatste besef leidde voor ons tot een tiental levenslessen; het bewijs dat een verhaal life-changing kan zijn!

1. Het leven is hard maar maak er het beste van

Een begrafenis bijwonen lijkt lang zo slecht niet meer als het je eigen begrafenis is en je met je vrienden bent. En champagne drinken is opeens een stuk leuker als je je voorstelt dat je sterren aan het drinken bent. Enjoy the small things in life. Blijf niet hangen in een gefaald experiment, maar denk vooruit en probeer manieren te bedenken waarop je wel je doelen kan bereiken.

Stars 1(1)

2.Sommigen dingen zijn te mooi om waar te zijn

Zoals Peter van Houten die van een neut houdt en Hazel die vlak voor de trip vocht in haar longen krijgt. Dromen is goed en hoop houden ook maar laat niet alles daarvan afhangen. Leer improviseren, zodat je het beste van een situatie kan maken die volledig in de mist lijkt te gaan.

fault in our stars

3. Uiterlijk zegt niks over innerlijk

Voortaan weet jij dat als iemand een sigaret aan zijn lip heeft hangen, dat niet meteen betekent dat diegene ook echt rookt. Kijk, misschien is het wel zo, maar baseer je oordeel niet op een eerste impressie en geef het een kans. Wat heb je te verliezen?

Stars 1

4. De aanhouder wint

Gus geeft niet op en blijft proberen Hazels vriend te zijn. Uiteindelijk lukt het hem en gaat hij zelfs met haar naar Amsterdam. Als jij echt passie hebt voor je vak, genoeg inspiratie en doorzettingsvermogen, dan kom je er wel. Misschien met een omweg of een paar jaar vertraging, maar dat is niet erg. You will succeed if you set your mind to it.

fault in our stars

5. Grote liefdes vind je op de vreemdste plekken

Op zoek naar je grote liefde? Lexa en Tinder geen succes? Ga een keer op dansles of doe een cursus gitaarspelen. Kies voor jezelf en besluit je hobby uit te oefenen. Hoe meer je je bij verschillende projecten betrekt, hoe diverser de mensen die je tegenkomt. Hazel vond haar grote liefde bij een kanker steungroep waar ze liever niet heen wilde. Zo zie je maar, geef alles een kans!

Stars 5

6. Leef elke dag alsof het je laatste is

Bob Marley zong het al in zijn lied ‘Don’t Worry Be Happy’: leef niet te lang in het verleden en blijf niet hangen in negatieve gedachten. Vandaag zou zomaar je laatste dag kunnen zijn dus gooi eieren naar het huis van je ex of geef een keer een broodje aan een zwerver. Zo zorg jij dat het woord ‘spijt’ niet in je vocabulaire te vinden is.

fault in our stars

7. Het is nooit te laat om je dromen te verwezenlijken

Als je net vocht in je longen hebt gekregen en jou wordt verteld dat een stedentrip je dood kan zijn, dan moet je toch even slikken. Maar Hazel besluit dat ze liever het risico neemt dan dat ze het einde afwacht in een ziekenhuisbed. Of je nou twintig, veertig of tachtig jaar oud bent: alles is mogelijk als je maar doorzettingsvermogen hebt en durft te dromen.

fault in our stars

8. Je hoeft niet te zien, twee benen of functionerende longen te hebben om te leven

Dit bewijzen Hazel, Gus en Isaac maar al te goed. Niks houdt ze tegen: Hazel bewijst dat ze wel degelijk steile trappen kan beklimmen in het Anne Frank huis en Isaac toont aan dat blind zijn je nergens in hoeft te beperken. Houd je levenslust en maak het beste van de situaties waarin je belandt, ook al lijken ze hopeloos.

Stars 8

9. Samen sta je sterk

Hazel redt Gus als hij met zijn auto bij de benzinepomp staat en opeens heel erg veel pijn heeft. Tegen Gus’ wensen in belt zij de ambulance en heeft zij nog een paar laatste momenten met hem. Soms kan je even niet de moed vinden om iets toe te geven of een belangrijke beslissing te nemen. Als jij je omringt met mensen die je steunen zijn die uitdagingen opeens een stuk minder eng.

Stars 9

10. Soms zijn regels er om gebroken te worden

Naar Amsterdam gaan terwijl je afhankelijk bent van een zuurstoffles of je ex zijn huis bekogelen met eieren omdat je een uitlaatklep nodig hebt. Het is niet altijd inspirerend of behulpzaam genoeg om alles perfect volgens het boekje te doen. Soms leer je veel meer van spontane, ongereguleerde acties.

fault in our stars

Meld je aan voor de nieuwsbrief.