De 18 beste arthouse films van deze zomer

Nu aan het lezen

De 18 meest veelbelovende arthouse films van deze zomer

De 18 meest veelbelovende arthouse films van deze zomer

Als de zomer uitblijft zit er doorgaans maar één ding op: Naar de bioscoop om alle blockbusters van het nieuwe filmseizoen te aanschouwen. Net als in de wintermaanden is de zomervakantie namelijk een hele belangrijke periode voor de filmindustrie met veel filmpremières. Maar voor wie niet van blockbusters maar meer van kleinschalige arthouse producties houdt, ziet de zomer van 2016 er ook goed uit. Daarom stelden wij vast een lijstje samen van de 18 meest veelbelovende arthouse films die je de komende weken in de bioscoop kunt gaan zien. Voor de druilerige of juist veel te warme dagen.

1. Me Before You

Liefhebber van films zoals Intouchables en The Fault in our Stars? Dan mag je deze tearjurker de komende zomer in elk geval niet missen. Maar ook de liefhebbers (lees: afkikkende verslaafden) van Game of Thrones en Downton Abbey halen hun hart op met Me Before You: In de film schitteren namelijk diverse sterren uit beide series. De trailers says it all.

2. The Nice Guys

Zet twee bekende Hollywood Acteurs in een overdadige 70’s of 80’s-achtige setting en succes is over het algemeen gegarandeerd. Ik noem een American Hustle of Pulp Fiction. In die lijn van succes schaart zich nu misschien ook The Nice Guys, een film over twee private investigators midden in het Disco era van de jaren 80. Russel Crowe als bad cop, Ryan – It’s like you’re photoshopped! – Gosling als zijn iets bravere counterpart.

3. Love & Friendship

Jane Austen boeken staan normaliter bol van de zoetsappige romantiek maar dat de schrijfster ook een enorm gevoel voor humor en satire had wordt duidelijk in deze verfilming van haar boek Love & Friendship. Kate Beckinsale steelt de show als matchmaker in de tijd van Mr. Darcy. Genieten voor de liefhebbers van kostuumdrama, Dowton Abbey en authentieke English wit.

4. A Hologram for the King

Tom Hanks is niet voor iedereen, maar in deze humoristische locatie film is hij wel op zijn best als verstrooide zakenman in den vreemde die probeert een businessdeal met een vermiste Saoedische Koning te sluiten. Het verhaal is gebaseerd op een boek van Dave Eggers (ook bekend van The Circle).

5. Maggie’s Plan

Wat doe je als die ene leuke nieuwe liefde toch niet de man van je dromen blijkt te zijn? Nou, dan probeer je hem weer terug te verkopen aan zijn psycho-ex. Een dark comedy over overspelige mannen en slimme vrouwen met glansrollen van Julianne Moore, Ethan Hawke en Greta Gerwig.

6. Strike a Pose

Het is 1990, en Madonna is het grootste gay icoon ter wereld. Denk Lady Gaga avant La Lettre. Voor haar wereldtournee stelt zij een crew samen van een aantal talentvolle dansers uit de gayscene om daarmee wereldwijd een statement te maken. Mannen en vrouwen die voor elkaar door het vuur gaan. En voor wie de tournee altijd de belangrijkste wending in hun leven zou blijven. Een aangrijpende documentaire over worden wie je bent in een tijd die al weer lang vervlogen lijkt maar tevens pijnlijk actueel is.

7. The Family Fang

Sommige familie’s zijn anders dan anderen. Sommige zijn zo anders, dat de kinderen van zo’n familie zich wel eens afvragen of ze niet liever ‘een normaal stel ouders’ hadden gehad. Dat is zeker waar voor Baxter (Jason Bateman) en zijn zus Annie (Nicole Kidman) die de zoon en dochter zijn van een excentriek stel performance kunstenaars. Wanneer de politie op de stoep staat met het bericht dat pa en ma waarschijnlijk getroffen zijn door een misdrijf, weten de kinderen dan ook niet wat ze moeten geloven.

8. Absolutely Fabulous

De dames van Absolutely Fabulous hebben voor een jonger publiek wellicht nog een extra introductie nodig: In de jaren 90 was Ab Fab een ongeëvenaard comedysucces op de Britse TV zender BBC. Centraal in de hitserie stonden twee hartsvriendinnen op leeftijd, Eddie Monsoon en Patsy Stone, die samen op zoek zijn naar mannen, drank en een jong en meeslepend leven. Uiteraard steevast tegen beter weten in. Zo moet het stel vaak gered worden door Eddie’s brave puberdochter, die meer verantwoordelijkheidsbesef heeft dan de twee bij elkaar.

Bijna 25 jaar na de allereerste aflevering is er nu dan de eerste bioscoopfilm van het doldwaze duo, waarin de twee een nieuwe job als PR agent van supermodel Kate Moss proberen te scoren. Dat kan alleen maar mis gaan, en dat doet het natuurlijk ook. Sex and The City zonder alle glamour, maar met Britse humor.

9. Cafe Society

Een nieuwe Woody Allen productie belooft altijd een visueel meesterwerkje te worden, en die verwachtingen worden – op basis van de trailer – eens te meer waar gemaakt in zijn nieuwe film Cafe Society. Dit verhaal rondom een jongen die een vakantiebaantje op de filmset van zijn oom krijgt, speelt in de jaren 30 tijdens de hoogtij dagen van Hollywoodlegendes zoals Fred Astaire en Gary Cooper. Met rollen van Kristen Stewart, Jesse Eisenberg, Blake Lively en Steve Carell.

10. Ma Loute

Laat het maar aan de Fransen over om bizarre comedy’s te maken. In de stijl van Delicatessen mogen we ons nu verheugen op Ma Loute, een vreemdsoortig kostuumdrama rondom een reeks mysterieuze moorden in een Frans kustdorpje met glansrollen van Juliette Binoche en Fabrice Luchini.

11. Ants on a Shrimp

Net klaar met het kijken van de Netflix serie Chef’s Table? Dan kun je in de bioscoop nog even verder genieten van meer food porn: In de film Ants on a Shrimp zien we hoe chefkok René Redzepi van sterrenrestaurant NOMA besluit om zijn hele restaurant en staf voor 5 weken te verplaatsen naar Tokyo. In een land waar ze niet alleen de taal niet spreken en de cultuur niet kennen, wordt al snel duidelijk dat ze ook culinair een hoop bijscholing behoeven als ze er in willen slagen zichzelf opnieuw uit te vinden.

12. The Neon Demon

In deze nieuwe film van Nicolas Winding Refn is goed te zien hoe de regisseur zijn indrukwekkende visuele stijl uit de culthit Drive verder doorzet. Maar behalve een visueel experiment is The Neon Demon ook een spannende thriller rondom een jong topmodel in de competitieve en nietsontziende modellenscene in Los Angeles. Naast hoofdrolspeelster Elle Fanning zien we ook Keaunu Reeves, Jena Malone en Abbey Lee langskomen in deze spannende film.

13. The Man who knew Infinity

Dev Patel (Slumdog Millionaire, The Best Exotic Marigold Hotel) schittert als de getalenteerde jonge wiskundige Srinivasa Ramanujan die begin vorige eeuw als een van de eerste buitenlandse studenten wordt toegelaten op Cambridge University. Daar staat hij aan de wieg van een aantal grote wiskundige theorieën die op de dag van vandaag nog steeds relevant zijn, maar zijn komst naar Engeland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog verloopt alles behalve soepel.

14. Race

Acteur Stephan James vertolkt in deze film sportlegende Jesse Owens, de Amerikaanse atleet die op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn maar liefst 4 gouden medailles in de wacht wist te slepen. In de film zien we hoe het talent van Owens uiteindelijk meer politieke dan sportieve waarde krijgt in een ultieme poging van de VS om het naziregine van Hitler in zijn hemd te zetten.

15. The Idol

Voor ons is Idols vermakelijk familie entertainment op de woensdagavond (toegegeven, niet voor iedereen). Maar wat als je opgroeide in de Gaza strook, en het TV programma de laatste strohalm is om beroemd te worden, om je volk te laten zien dat dromen werkelijkheid worden en je stem gehoord mag worden? Dat is het verhaal van Mohammed Assaf, een jongen uit Palestina die zijn leven riskeert om mee te doen aan het TV programma Arab Idol. Slumdog Millionaire meets het Midden Oosten.

16. About Ray

In About Ray volgen we de worsteling van Ramona die graag Ray wil worden. Waar Ray (een indrukwekkende rol van Elle Fanning) heel zeker weet dat ze zo snel mogelijk ook fysiek een jongen wil worden, is haar familie daar nog niet zo zeker van: “Waarom kan ze niet gewoon lesbisch zijn?!”. Een film over de impact van transseksualiteit, gendertransformatie en alle gevoeligheden, pijnlijke en humoristische momenten die daarbij komen kijken.

17. Florence Foster Jenkins

Meryl Streep is back! Met niemand minder dan Hugh Grant aan haar zijde. De twee schitteren als een fameuze New Yorkse socialite uit de vorige eeuw, Florence Foster Jenkins, en haar echtgenoot St. Clair Bayfield in een waargebeurd verhaal. Florence Foster Jenkins heeft maar een doel voor ogen: Een wereldberoemd zangeres worden. Er is maar een klein probleem: Zingen is niet haar sterkste kant.

18. Parched

Parched is not-your-average Bollywood movie. In de film volgen we vier vrouwen die strijden tegen uithuwelijking, vrouwendiscriminatie en onderdrukking in het moderne India. Een feel good roadmovie gehuld in een prachtige setting.

Alle eerdergenoemde films gaan de komende zomermaanden in premiere en worden vertoond in geselecteerde arthouse bioscopen in alle grote steden.

 

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.